• Petitioned Abdullah Gültekin

This petition was delivered to:

Kaş Belediye Başkanı
Abdullah Gültekin
Antalya Valisi
Dr. Ahmet Altıparmak
Dolphin Park Kaş Sahibi
Cenk Gökalp
Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Müdürü
Kadri Bilici
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı
Binali Yıldırım
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü
Bedrullah ERÇİN

1. buket uzuner
    2. Petition by

buket uzuner

Istanbul, Turkey

1.
  2.
January 2014

Victory

YUNUS PARKI KAPATILSIN DİYENLER KAZANDI Tepkiler sonucu Kaş Yunus Parkı fiilen kapandı Kaş’taki yunus parkında esaret altında tutulan iki yunus tepkiler üzerine 25 Nisan'da tesis yetkilileri tarafından Kemer'deki Moonlight Dolphinarium adlı yunus gösteri merkezine nakledildiği öğrenildi. Yunusların naklinin ardından tesis adım adım boşaltılıyor. İki yıldır Türkiye'de ve dünya çapında protestolara neden olan, iki kez ruhsatsız şekilde müşteri kabul ettiği için geçtiğimiz yaz mühürlenen yunus parkına karşı yazar Buket Uzuner önderliğinde, Change.org üzerinde 20.000 imza toplamıştı. İmzalar kampanyaya destek olan yerel STK’lar, Yunuslara Özgürlük Platformu ve WWF-Türkiye ile birlikte Kaş Belediye Başkanlığı’na ve Kaş Kaymakamlığı’na teslim edilmişti. Gelişmeler parkın fiilen kapandığını gösteriyor. Artık Kaş’ta esaret altında yunus yok, ancak “yunuslara özgürlük” diyenler mücadeleyi hala sürdürüyor. İhbar sonucu yunusları takip etmek için harekete geçen sivil toplum kuruluşları yunusların sağlığından endişe ediyor. Kemer'e taşınan iki yunusa uzman yunus veterineri tarafından sağlık kontrollerinin yapılması ve yunusların varolan yasal düzenlemeler gereği koruma altına alınması için STK'lar resmi kurumlara bir kez daha talepte bulunacak. "Sıra diğer yunus parklarında" Kaş Sualtı Derneği (KASAD) Yönetim Kurulu Üyesi Belma Tosun, "Tesis yetkililerinin Kaş Belediyesi'ne yaptığı ruhsat başvurusu ret cevabı aldı. Bunun üzerine işletmeciler Belediye'ye dava açtı. Dava sonuçlanmadan yunusları başka bir tesise taşımaları, Kaş'ta umutlarının kalmadığını gösteriyor. Bu çok sevindirici bir gelişme. Kaş'taki sürecin Türkiye'de yunus parkı barındıran diğer şehirlere de örnek teşkil etmesini, halkı harekete geçirmesini umuyoruz ve bu bölgelerdeki STK'lara destek olmaya hazırız" dedi. İki yıl önce Kaş'a dört yunusun getirildiğine dair ilk ihbarı alan ve ardından Kaş'taki süreci başlatan Yunuslara Özgürlük Platformu sözcülerinden Derya Özkan ise, Kaşlıların ve yerel STK'ların işletme üzerinde önemli bir baskı unsuru olduğunu, Buket Uzuner’in Change.org üzerinde başlattığı imza kampanyasının da çok yararlı olduğunu söyledi ve ekledi: "Hayvanların esareti üzerinden ticaret yapan ve tutsak canlıları rant kapısı olarak kullanan bu tür işletmeler, en başta yerel, sonra ulusal ve uluslararası düzeyde sürecin takip edilmesi sonucunda büyük ölçüde ekonomik zarara uğruyor ve iş yapamadıkları için kapanıyor. Bundan sonraki süreçte, Kaş’taki yunus parkının hukuken de kapatıldığından emin olacağız ve tüm dikkatimizi, Kemer'e taşınan yunuslarla birlikte Türkiye'deki diğer yunus parklarına vereceğiz. Ta ki Türkiye'de, tutsak yunusların ait oldukları denizlere geri dönebilmelerini sağlayacak bir deniz memelileri rehabilitasyon merkezi açılana ve yeni yunus parklarının açılmasını engelleyen yasal düzenlemeler hazırlanana kadar." Yunus dostu ve yazar Buket Uzuner gelişmelerin umut verici olduğunu, Change.org üzerinde açılan kampanyanın amacına ulaşmasından mutlu olduğunu ancak Kemer’e gönderilen iki yunusun sağlığından endişe duyduğunu ve acilen sağlık durumlarının uzman yunus veterineri tarafından kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Devam eden mücadelede de yerel oluşumlara, Yunuslara Özgürlük Platformu ve WWF-Türkiye’ye destek sözü verdi. WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, “Yunus gösteri merkezlerindeki yunusların sağlık kontrollerinin yapılması, kimliklendirilerek sisteme yeni bireylerin girişi gibi engelleyici yasal düzenlemeler acilen getirilmelidir. Bu konuda tüm tarafların bir araya gelerek yunus gösteri merkezleri konusunda bir yol haritası belirlenmelidir. Tür koruma konusunda 40 yıla yakın deneyimimiz ve bilgi birikimimizle her türlü platformda işbirliğine açığız,” dedi.

Yunuslar, gelişmiş benlik duygusuna sahip, özgürlüğüne düşkün, çok zeki ve güçlü hayvanlardır; bu yüzden intihar etmeye karar vermedikçe kolay kolay ölmezler. Ancak intihar etmeye karar veren bir yunusu kimse kurtaramaz! SU romanını yazarken, yunuslarla çalışan veteriner, çevreci ve biyologlardan öğrendiklerim arasında beni en çok bu bilgi etkiledi. Çevrelerine gönderdikleri ses dalgaları ve onların yansımasıyla hareket eden yunuslar için “ses dalgalarıyla görüyorlar” demek yanlış olmaz.

“Yunus parklarında” ölen yunusların sadece özgürlüklerini kaybettikleri için değil, aynı zamanda o havuzlarda oluşan yoğun ses dalgalarının yarattığı gürültüden çıldırıp intihar ettiklerini böylece öğrendim. Kısacası, yunus parkları, yunuslar için birer işkence kampıdır ve kapatılmalıdır. Kesinlikle, yenileri açılmamalıdır.

Birkaç saatlik zevk için yunusların intiharına sebep olanları bu konuda bilgilendirmeli, bütün canlar gibi yunuslara ve hayatın kendisine destek vermeliyiz, diyorsanız: Siz de imza kampanyasına katılarak sesimizi duyurmamıza katkıda bulunun.

Kaş'taki “Yunus Parkı”, yunusların özgürlüğü için mücadele eden birey ve kurumların sayesinde, 28 Mayıs 2012’de mühürlenmişti. Ancak, 12 Kasım'da işletmenin sessiz sedasız ikinci kez ruhsatsız şekilde müşteri kabul ettiğini öğrendik. Yunusların burada mutlu olmadıklarını, aksine onlara işkence edildiğini bilmeyen ziyaretçilere yeniden bilet kesilmeye başlandığını, hatta tüm bu hukuksuzluklara ve etik sorunlara rağmen, ruhsatlandırma işlemlerinin tamamlanmak üzere olduğunu öğrendik.

Doğal güzelliği ve kültürel zenginliğiyle çok sevdiğim bir Akdeniz mucizesi olan Kaş'ın, yunuslara eziyet eden bir yunus parkıyla anılmasını istemiyorum. Kaş, sadece Kaşlıların değil: Türkiye'nin ve dünyanın pek çok yerinden fahri hemşerileri olan, bu yüzden gözden kaçırılmaması gereken önemli bir Akdeniz beldesidir. Bizim kültürümüzün de bir sembolü olan yunusları intihara sürükleyen bu esareti sona erdirmek için başlattığım imza kampanyasını destekleyeceğinizi umuyorum.

Dilekçeye imza atarak başta Başbakanlık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklar olmak üzere, Kaş Belediye Başkanı Sayın Abdullah Gültekin ve Antalya Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Sayın Kadri Bilici'den hayvanlar dahil bütün canlara ve hayata saygı duyan öz kültürümüze ters düşen bu duruma son vermelerini isteyebilirsin.

Kaş’taki yunus parkında bir zamanlar tutsak edilmiş Tom ve Misha adlı iki yunusun, Türkiye’den ve dünyadan pek çok sivil toplum kuruluşunun girişimiyle, önce rehabilitasyona alınıp sonra özgürlüklerine kavuştuğunu duyduğumuzda çok sevinmiştik. Tom ve Misha, onların özgürlüğü için sesini yükselten sizler sayesinde halen denizlerde özgür yüzüyorlar.

Kaş Yunus Parkı’nın geçmişi, tıpkı diğer deniz hapishaneleri gibi hukuksuzluklarla dolu: Tom ve Misha özgürlüğüne kavuşmadan çok önce, park çalışmaz hale geldikten yaklaşık bir yıl sonra, Kaş’taki deniz kafesinin içine gizlice dört yunus daha getirildi. Kaş Belediye Başkanı Sayın Abdullah Gültekin, yunusların belediyeden habersiz getirildiğini, çalışma ruhsatı için henüz kimsenin belediyeye başvurmadığını açıkladı, fakat sonunda hiç kimseye bir yaptırım uygulanmadı.

Halbuki Almanya’dan Yunus ve Balina Koruma Kuruluşu Pro-Wal ve Türkiye’den Yunuslara Özgürlük Platformu’nun ortak çabaları sonucunda, Belediye Başkanı Sayın Gültekin "Kaş'ta bir daha yunus parkı açılmayacağına" söz vermişti.
 Şimdi Sayın Başkan Gültekin'e kamuoyu önünde bu sözünü hatırlatıyor ve tutmasını istiyoruz.

Şimdi, ne vicdana ne de insanlığa yakışan bu manzarayı sadece üzülerek seyretmek zamanı değil. Çaresiz değiliz. Kendini tabiatın efendisi sanarak hayvanlara eziyet edenlere 'DUR!' demek, “Yunus Parkı”nda yaşanan bu zalim uygulamanın sona erdirilmesini sağlamak için sen de bir imza verebilirsin.

Yunuslara Özgürlük Platformu, ProWal, Kaş’taki sivil toplum kuruluşları, Dolphin Angels ekibi ve duyarlı vatandaşlar, bunca hukuksuzluğa konu olan bu işletmeye kesinlikle ruhsat verilmemesi için başvuruda bulundular. Başvuruya hâlâ bir yanıt yok.

Yunuslara karşı yapılan bu işkenceye karşı birleşirsek, yunusları kurtarmamız mümkün. Mümkün!

Sevgiler,

Buket Uzuner - gezgin, yazar, yunus dostu

* Uzmanlar tarafından rehabilite edilmemiş bir gösteri yunusunun, ilk etapta doğal yaşam ortamında hayatta kalması zordur. Onları ait oldukları mavi denizlere bırakmadan önce, yunusların iyileştirme sürecine tabi tutulması, insan bağımlı yaşam alışkanlıklarından kurtarıp yeniden doğal yaşam ortamlarına geçişleri sağlanmalıdır.

Recent signatures

1. Reached 20,000 signatures
    2. Buket Uzuner'den yunuslara destek

3. Buket Uzuner'den yunuslara destek

4. Reached 10,000 signatures
    5. Yunuslar için sen de bir imza ver

6. Reached 7,000 signatures
    7. YAZAR BUKET UZUNER'DEN YUNUSLARA ÖZGÜRLÜK KAMPANYASI!

8. Buket Uzuner'den yunuslar için imza kampanyası

9. Reached 2,500 signatures

Supporters

@yunusgunce

Apr 04, 2013

Okullar ögrencilerini, anne babalar çocuklarını göturmez ise, kapanır o işkenceci,igrenç "yunus parkları" #YunuslaraOzgurluk

Yunus Günçe
    84.3k followers

@VinoOkyay

Apr 04, 2013

Bizi bekle Kaş, #YunuslaraOzgurluk için pazartesi oradayız. Kaş yunus parkı kapatılsın! http://t.co/nwXPsq5MFG @ChangeTR

Sevin Okyay
    3.79k followers

@MeltemArikan

Apr 04, 2013

Kaş yunus parkı derhal kapatılsın ve yunuslar özgür bırakılsın. #yunuslaraozgurluk http://t.co/KEvaENeR37

Meltem Arıkan
    3.51k followers

@BuketUzuner

Apr 04, 2013

Bizi bekle Kaş, #YunuslaraOzgurluk için pazartesi oradayız. Kaş yunus parkı kapatılsın! http://t.co/J4AbwKA7dd @ChangeTR

Buket Uzuner
    65.3k followers

@SevimGozay

Feb 07, 2013

Kaş yunus parkı derhal kapatılsın ve yunuslar özgür bırakılsın. #yunuslaraozgurluk https://t.co/S6Fdm8aI via @change

Sevim Gözay
    43.9k followers

@BuketUzuner

Dec 16, 2012

Kaş yunus parkı derhal kapatılsın ve yunuslar özgür bırakılsın. #yunuslaraozgurluk http://t.co/lfDnJuzn via @change

Buket Uzuner
    51.2k followers

Reasons for signing

• nihat altılar BURSA, TURKEY
      • 11 days ago

çünki ben usta denizciyim benim adım nihat nihatın manası tabiyat ve yaradılış anlamına gelir ben başlı başına bir doğayım

• Muhammed Alper HAŞAR SAKARYA, TURKEY
      • 3 months ago

İşkencenin her türlüsüne karşıyım. Bu işletme sahibi cezalandırılmalı.

• evren yılmaz ANKARA, TURKEY
      • 3 months ago

onlar bizden farklı değil.

• Hazal Hatice Yıldırım ANTALYA, TURKEY
      • 4 months ago

Canlıların bu denli işkence çekmesini istemiyorum. Insanın çekmesi suçsa hayvanların çekmesi neden kabul görülsün?

• Zeynep Dila Tiryaki ISTANBUL, TURKEY
      • 4 months ago

hayvanları çok seviyorum

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.