İstanbul Büyükşehir Belediyesi: İnci'me dokunma! #incimedokunma
  • Petitioned Ertuğrul Günay

This petition was delivered to:

Kültür ve turizm bakanı
Ertuğrul Günay
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, Müsteşar Yardımcısı
Şenay Başer

İstanbul Büyükşehir Belediyesi: İnci'me dokunma! #incimedokunma

1. Petition by

Şehir Çocuğu

İçi kremayla doldurulmuş hamur toplarının üzerine gezdirilen bol çikolata sosuyla yapılan Profiterol, uzun yıllar Beyoğlu'nun simgelerinden birisiydi. Arnavut asıllı Lucas Zigoridis tarafından 1944 yılında yapılmaya başlanan Profiterol, uzun yıllar Zigoridis’in İstiklal Caddesinde açtığı İnci Pastanesi’yle anıldı. Sonraki yıllarda Profiterol ve İnci Pastanesinin ünü ülke sınırlarını bile aştı.

İstiklal'de Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Lisesine doğru yürürken sağ taraftaki tarihi binanın alt katındaki küçücük dükkan, bu caddeye yolu düşen her yaştan İstanbullunun uğrak yerlerinden biridir. Daha doğrusu artık 'biriydi' demek lazım. Çünkü İstanbulun sosyal yaşamında yeri olan bu tarihi mekanın kapısına da bugün 'İstanbul'u yıkım ekipleri' dayandı...

İNCİ, TARİHİ BİNASI İLE BİRLİKTE KENT RANTINA KURBAN...

Mekanın bulunduğu tarihi 'Şark Kulübü' - Cercle d’Orient (Serkldoryan) binası tamamen yıkılarak ranta dönüştürülecek. Pastanenin Emekli Sandığı’yla 2006 yılında yapmış olduğu kira sözleşmesi 2010 yılında tek taraflı olarak feshedilmişti. Emekli Sandığı'na ait iken, 49 yıllığına Kamer İnşaat'a devredilen binadaki işyerinin boşaltılmasına ilişkin mahkeme kararının ardından, yargıtay aşaması sürüyordu.

İnci'nin 51 yıllık çalışanı ve işletmecisi Musa Ateş, İnci Pastanesini kurulduğu yerde ve Lucas beyin ölümünden sonra da eşyalarıyla birlikte aynı şekilde bugüne kadar koruduklarını, boşaltma kararına itiraz ettiklerini ama dava kaybedilirse başka bir yerde açmayı da kesinlikle düşünmediğini söylemişti.

POLİS ZABITA KAPIYA DAYANDI

Sabah saatlerinde mekanı boşaltmak için, önceden haber vermeksizin kamyonetle İnci'nin kapısına dayanan Beyoğlu Belediyesi zabıta ekipleri işletmeci Musa Ateş'in in itirazına rağmen, zorla boşaltma işlemi yaptılar. Zabıta ekipleri, Yargıtay kararının kendilerine ulaşmadığını söyleyen işletmeci ve çalışanlara da müdahale ederek dışarı çıkarmak istediler.

Bu sırada İnci müdavimleri Profiterol siparişlerini vermeye devam ediyordu. Garip baskını gören kapıda toplanmaya başladı.

Uygulamaya tepki gösterenlerin İnci Pastanesinin önünde seslerini yükseltmesi üzerine Polis ekipleri gelip zabıtalara destek olarak pastane önünde önlem aldı.

SON PROFİTEROLLER PROTESTOCULARA...

İnci'nin tarihi eşya ve dolapları karga tulumba kamyonetlere yüklenirken, tezgahta kalan son profiteroller ise yağmur altında bu baskını protesto ederek bekleyenlere dağıtıldı.

İNCİ'NİN VE PROFİTEROLÜN HİKAYESİ

Pastanenin kapatılacağının ilk gündeme geldiği 2011 Kasım ayında, işletmeci Musa Ateş, Milliyet Cadde'den Gül Özgüven'e İnci'nin hikayesini şöyle anlatmıştı:

"İnci Pastanesi’nin hikayesi Arnavut kökenli Lucas Zigoridis’le başlıyor. 15 yaşında İstanbul’a göç eden Lucas Bey irili ufaklı pek çok pastanede çalıştıktan sonra 1944 yılında Cercle d’Orient binasındaki 124 numaralı dükkanda kendi işletmesini açar. Bu arada Lucas Bey’in Emekli Sandığı’ndan kiraladığı dükkanda daha önce Atatürk’ün gömlekçisinin faaliyet gösterdiğini belirtelim. Hal böyle olunca Lucas Zigoridis bu dükkana ayrı bir özen gösterir. O dönemde Taksim’den Tünel’e kadar onlarca popüler pastane bulunmaktadır. Bir yenilik yapmazsa rekabette yenileceğini anlayan arayış içindeki Lucas Zigoridis, içi kremayla doldurulmuş hamur toplarının üzerine çikolata dökerek hazırladığı tatlıyı İstanbulluların beğenisine sunar. Profiterol adını verdiği bu leziz tatlı kısa sürede şehirde efsane haline gelir. Sadece İstanbul’da mı? Profiterolün ünü ülke sınırlarını bile aşar.

Lucas Zigoridis verdiği bir röportajda o günleri şöyle dile getirmiş: “İlk günler çok zorluk çektik. Ancak ucu ucuna kurtarıyorduk. Doğru dürüst kâr yoktu yani. Kendim bir şey icat edip, bir de isim uydurunca çok iyi tuttu. Anlayacağınız profiterolün kendisi de adı da benim uydurmamdır.”

Fotoğraf: Zabıtalar İnci'ye baskın yaptığında, müdavimleri son profiterollerini alıyordu.

Recent signatures

1. Reached 250 signatures
    2. 'İnci Pastanesi' için yürüdüler

'İnci Pastanesi' için yürüdüler - Güncel

Beyoğlu'ndaki tarihi İnci Pastanesi'nin dün kapatılmasından sonra bir araya gelen ve aralarında pastanenin çalışanlarının da bulunduğu 'Taksim Dayanışması' isimli grup, pastanenin kapatılmasını protesto etti. Taksim Meydanı'nda toplanan aralarında İnci Pastanesinin çalışanlarının ve ailelerinin de bulunduğu eylemciler, dün 68 yıllık tarihi pastanenin kapatılması ve kentsel dönüşüm uygulamalarını protesto etti. Grup, 'Taksim için nöbetteyiz.

3. Reached 50 signatures

Supporters

Reasons for signing

• düşsel gerçelman İSTANBUL, TURKEY

profiterolün simgesi kalkmamalı

• İlkhan Akın İSTANBUL, TURKEY

İstanbul'un korunması

• Aysun Albayrak PARIS, FRANCE
      • over 1 year ago

beyoglu'nun incisi, tarihi, ruhu...

• Oytun Süer İSTANBUL, TURKEY
      • over 1 year ago

Tarihe sahip çıkalım. İstanbul İnci'si ile, Haydarpaşa'sı ile, Gezi Parkı ile tarihi ve doğayı barındıran bir şehir. Bunu yok etmek için çaba neden?

• Güzide Güleç İSTANBUL, TURKEY
      • over 1 year ago

Tarihi eserleri hiçe sayıp bir hırs uğruna yerli lezzetlerimize dokunmayın,İstiklal Caddesinin göz bebeğidir...

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.