"Turkcell Yolda Takip" uygulamasının kaldırılması
  • Petitioned Turkcell

This petition was delivered to:

Turkcell

"Turkcell Yolda Takip" uygulamasının kaldırılması

1. Çisil TOLGA
    2. Petition by

Çisil TOLGA

İstanbul, Turkey

1.
  2.
November 2012

Victory

Sevgili Destekçiler, Bugün Radikal Gazetesi yazarlarında Pınar Öğünç'ün yazısıyla mutlu bir haber ulaştı elimize. Pınar Öğünç’ün yazısından alıntılarla durumu açıklarsak… "Turkcell’de Kurumsal İletişim ve İlişkilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Koray Öztürkler, iyi niyetle çıktıkları yolda, uygulamanın bu şekilde kullanılabileceğini hiç düşünmediklerini söyleyerek başladı lafa.Taksicilerden çocuklara, alzheimer’lı yaşlıların kayıp vakalarından doğal afet hallerine, lokasyon bazlı uygulamaların ne kadar faydalı olabileceğinden söz etti: “Bu bütün dünyada çığ gibi büyüyen bir alan. Ama söylediklerinizde haklılık var. Kadın konusunu bu kadar sahiplenmişken bırakın bunun bir parçası olmayı yanından bile geçmeyi istemeyiz.” Tek başına büyük ticari kazançlar öngörülen bir uygulama olmadığını, kaldı ki olsa bile iki dakika düşünmeden durduracaklarını belirtti. Sevgili Destekçiler, Bugün Radikal Gazetesi yazarlarında Pınar Öğünç'ün yazısıyla mutlu bir haber ulaştı elimize. Pınar Öğünç’ün yazısından alıntılarla durumu açıklarsak… "Turkcell’de Kurumsal İletişim ve İlişkilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Koray Öztürkler, iyi niyetle çıktıkları yolda, uygulamanın bu şekilde kullanılabileceğini hiç düşünmediklerini söyleyerek başladı lafa.Taksicilerden çocuklara, alzheimer’lı yaşlıların kayıp vakalarından doğal afet hallerine, lokasyon bazlı uygulamaların ne kadar faydalı olabileceğinden söz etti: “Bu bütün dünyada çığ gibi büyüyen bir alan. Ama söylediklerinizde haklılık var. Kadın konusunu bu kadar sahiplenmişken bırakın bunun bir parçası olmayı yanından bile geçmeyi istemeyiz.” Tek başına büyük ticari kazançlar öngörülen bir uygulama olmadığını, kaldı ki olsa bile iki dakika düşünmeden durduracaklarını belirtti. Durum şu: Servis durduruldu. . Reklamlar, pazarlama geri çekilecek, bu hizmeti satın alanlar bilgilendirilecek. Peki ya sonra? Burası kritik. Öztürkler, uygulamanın iyi yönlerinden vazgeçmeyi tercih etmediklerini ama bütün bu ihtimalleri dikkate alarak, yanlış anlamaları giderecek biçimde yeni bir planlama ve sunum yapacaklarını söylüyor. Bu, kullanım koşullarının yeniden şekillendirilmesi demek. Üzerinde düşünüyorlar. Bu noktada kendisine, masa başında öngörülemeyecek ihtimalleri ve bunlara nasıl tedbir alınabileceğini en iyi kadın örgütlerinin bilebileceğini ve planlama sürecinde onları dinlemenin önemini hatırlattığımda, böyle bir işbirliğine de çok sıcak baktıklarını belirteyim. Bu önemli bir adım ama kadınların bu işi ‘takibi’ bırakmayacakları da ortada." Turkcell’in internet sitesinde uygulamanın kalkmış olması, arama motorlarında aratıp girince de “Böyle bir sayfa bulunamadı” yazısı, sizlerin de desteğiyle kazanmış olduğumuz bir başarıdır. Herkese çok teşekkürler. Pınar Öğünç'ün yazısına ulaşmak için: http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1109849&Yazar=PINAR-OGUNC&CategoryID=97

Küçük çocuğunu, hasta yakınını ihtiyaç nedeniyle takip etmek isteyen bir insanın kullanımına süreklilik sağlamayacak şekilde 1, 6, 12 ve 24 saatlik seçeneklerle takibe olanak tanıyan, her periyod sonunda yenilenmesi gereken uygulama; yalnızca, art niyetli durumlarda kullanıma yol açacaktır. İnsan hayatının, insan özgürlüklerinin bu kadar basitleştirilmesine suskun kalınmamalıdır!

“Turkcell'in başlattığı Yolda Takip servisi bireyin en temel hak ve özgürlüklerini ihlal ediyor. Kişinin nerede olduğunun operatör kanalıyla öğrenilmesine yarayan bu "servis" güya takip edilmek istenen kişinin "rızasını" alarak yerini talep eden kullanıcıya bildiriyor. Eşitsiz ilişkilerdeki denetim mekanizmasını güçlendirmeyi hedefliyor. Öte yandan, bu takip sistemi cinsiyetsiz bir "kişi" öne sürüyor fakat biz biliyoruz ki halihazırda en çok takip edilenler babaları, abileri, sevgilileri, kocaları, eski kocaları tarafından baskı altında tutulan kadınlar. Bu servis yeni bir takip mekanizması sunarak erkeğin kadını baskı altında tutup denetlemesine davetiye çıkarıyor. Rızanın ne gibi koşullara bağlı olduğu, onay/cevap vermeme durumunda nelere yol açılabileceği düşünülmeden kullanıma sunulmuş bu servisin vakit kaybedilmeden kaldırılmasını talep ediyoruz.
Takip servisi öncelikle hak ihlalidir ve sonuçları en çok da kadınları etkileyecektir. Erkeklerin kadınlar üzerindeki baskı ve şiddetinin önemli araçlarından biri takiptir ve erkeğin kadın üzerindeki iktidarı düşünüldüğünde takip isteğine "kadın istemezse onay vermez" demek boş bir söylemdir. Kadınların bu talep karşısında ne demek, ne yapmak zorunda bırakılacaklarını Turkcell görmezden gelmiş, Türkiye'nin en büyük operatörlerinden biri olarak süregiden erkek şiddetine "servis sunarak" ortak olmayı seçmiştir.
Sadece erkeğin kadını değil, işverenin çalışanını vb. denetlemesini de kolaylaştıran bu servisin doğurabileceği her türlü hak ve özgürlük ihlalinin vebali, toplumdaki eşitsiz ilişkileri fırsat bilerek ticari kazancı bireyin hak ve özgürlüklerinin üstünde tutan Turkcell'indir.
Yolda Takip derhal kaldırılmalıdır.”

Mesajlarımıza karşılık Turkcell’den gelen yanıt aşağıdadır.

“Sayın ………….,
Turkcell Yolda Takip Servisi yolculuğu boyunca yakınlarınızın nerede olduğunu otomatik SMS'lerle bildiren bir Turkcell servisidir.Takip edilecek numara, onay verdiği zaman servis kullanılmaya başlanır.
Müşterilerimizin her türlü görüş ve önerileri bizim için çok değerlidir. Olumlu veya olumsuz eleştirilerinizi kendimizi geliştirme fırsatı olarak görüyoruz.
Önerilerinizi ve beklentilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.”

Turkcell, cep telefonundan atılacak “EVET” yazan bir SMS’i sağlıklı bir irade beyanı kabul etmektedir. Oysa bugün hattınızın tarifesini değiştirmek için bile iletişim merkezine gitmeniz gerekmektedir. O mesajın, baskı ya da şiddet altında atılmadığından nasıl emin olunabilir? Zaten uygulama küçük çocuğunu, hasta yakınını ihtiyaç nedeniyle takip etmek isteyen bir insanın kullanımına süreklilik sağlamayacak şekilde 1, 6, 12 ve 24 saatlik seçeneklerle takibe olanak tanımakta, her periyod sonunda yenilenmesi gerekmektedir. Bu yalnızca, art niyetli durumlarda kullanıma yol açacak bir uygulamadır. İnsan hayatının, insan özgürlüklerinin bu kadar basitleştirilmesine suskun kalınmamalıdır!

Recent signatures

1. Reached 100 signatures

Supporters

Reasons for signing

• Sercan . ANKARA, TURKEY
      • almost 2 years ago

Sadece ilişkiler anlamında değil, her anlamda insanı rahatsız edecek bir uygulama

• gizem ercan İSTANBUL, TURKEY
      • almost 2 years ago

yanlış amaclarla kullanılabilecek ve kişinin özgürlük haklarına aykırı bir uygulamadır.

• gözde esin gök İSTANBUL, TURKEY
      • almost 2 years ago

eşitsiz ilişkilerdeki denetim mekanizması daha fazla güçlenmesin

• demet yolaç İSTANBUL, TURKEY

yaşasın kadın dayanışması!

• aysin zeytinoglu İZMIR, TURKEY
      • almost 2 years ago

kadına karşı şiddeti arttırır, uygulama ayrımcılık içeriyor, kişinin özgürlüğü ve özel hayatın gizliliğine tehdit, kadınların mahalle baskısı ile kabul zorunluluğu var

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.