• Petitioned The Greek Veterinary Society and its Lesvos' branch

This petition was delivered to:

The Greek Veterinary Society and its Lesvos' branch
Vet1
Vet2

Help, rather than boycott, the free neutering of strays on Lesvos, Greece

1. Iosif Botetzagias
    2. Petition by

Mytilene, Greece

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ/LET THE VOLUNTEER VETS NEUTER/SPAY FOR FREE THE STRAY ANIMALS OF LESVOS, GREECE

Τις επόμενες μέρες αναμένονται στη Λέσβο 15 αλλοδαποί κτηνίατροι για να προβούν σε ΔΩΡΕΑΝ στειρώσεις αδέσποτων ζώων, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ (δείτε το video). Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και το Τοπικό Παράρτημά του αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, και απειλούν να καταγγείλουν τους εμπλεκόμενους στην Αστυνομία. Αυτές οι κατηγορίες είναι και παράνομες και ανήθικες. Αν οι Έλληνες κτηνίατροι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ευζωία των αδέσποτων ζώων, τότε θα έπρεπε να ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ το έργο των δωρεάν στειρώσεων, και όχι να το ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΟΥΝ. Ενώστε τη φωνή σας μαζί μας, ζητώντας από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και το Τοπικό Παράρτημα Λέσβου να αλλάξουν στάση και:

Nα σταματήσουν τις απειλές προς τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία και τους αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρους που επιθυμούν να στειρώσουν ΔΩΡΕΑΝ τα αδέσποτα ζώα της Λέσβου

Να βοηθήσουν το εθελοντικό και δωρεάν πρόγραμμα στειρώσεων, προσφέροντας ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ όση και όποια βοήθεια μπορούν

Over the coming days, a number of volunteer vets from abroad are coming to the island of Lesvos, Greece, for neutering/spaying FOR FREE hundreds of stray animals, AS THEY DID LAST YEAR (see the video). The Greek Veterinary Society and its local branch of Lesvos are reacting: they claim that the proper procedures have not been followed thus they threat to press charges against all those involved if the programme goes ahead. These threats are both illegal and immoral. If the Greek vets are really interested in the well-being of the stray animals, then they should HELP in the free neutering/spaying programme rather than BOYCOTT it on procedural grounds! Join us in asking the Greek Veterinary Society and it local branch of Lesvos, Greece, to change its stance and to:

Stop threatening the local animal welfare groups and the foreign volunteer vets who will neuter/spay FOR FREE the stray animals of Lesvos

Help the FREE neutering/spaying of strays’ programme by offering all the assistance they can

Recent signatures

1. ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ/LOOKING FORWARD TO HUNDREDS OF NEW STRAYS

Αγαπητοί φίλοι
      Παρά τη βοήθειά σας, οι αντιδράσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και του παραρτήματος Λέσβος απέτρεψαν την πραγματοποίηση των δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων. Τους επόμενους μήνες θα «καλωσορίσουμε» μερικές εκατοντάδες, νέα αδέσποτα στους δρόμους της Λέσβου. Ευχαριστούμε τους κτηνιάτρους της Λέσβου γι’ αυτή την ευγενική τους «προσφορά».
      Dear friends
      Despite your help, the Greek Veterinary Association and its Lesvos’ branch’s reactions stopped the voluntary neutering programme for the strays. In the coming months we are going to “welcome” a few more hundreds strays in the streets of Lesvos. Thanks are due to the vets of Lesvos for this, theirs so kind “offer”.

2. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΟΣ/RESISTANCE IS FERTILE

Αγαπητοί φίλοι,
      Παρά το διαφαινόμενο αδιέξοδο στη Λέσβο, η εκστρατεία μας φαίνεται να έχει επιπτώσεις γενικότερα για την Ελλάδα. Χτες (18/7) ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι προχωρά στη δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών κτηνιάτρων για τη στείρωση αδέσποτων ζώων. Τα πράγματα αλλάζουν- και αυτό οφείλεται στη δική σας βοήθεια και συμπαράσταση. Συνεχίστε να υπογράφετε και να προωθείτε την έκκλησή μας.
      Σας ευχαριστώ

Dear friends,
      Despite the apparent deadlock on Lesvos, our campaign seems to have impacts for the whole of Greece. Yesterday (July 18) the Greek Veterinary Association announced that it is establishing a network of Greek volunteer vets for neutering/spaying stray animals. Things are changing-and this is due also to your help and support. Please keep signing and forwarding our call.
      Many thanks

3. 1200 Citizens of the World Ask for the Obvious

Petition Organizer

[See link for a signatories' map]
      Dear all,
      We have reached 1200 signatures yet the situation has not changed. Last week (on July 11) the Veterinary Chamber of Lesvos issued a Press Release in which, among others, it accuses the volunteer animal welfare groups for not contacting the local vets beforehand for “co-ordinating the neutering/spaying programme”. The local vets go as far as to claim that they would be willing “to offer their own clinics for the strays’ neutering”. Yet, these are mere PR stunts: a week has passed and they have not done a thing for helping their foreign, volunteer colleagues and the local animal welfare groups. In the mean time, the volunteers are constantly reminded that if they proceed with the neutering programe on their own they will be referred to the Police. It is now likely that NOT EVEN A SINGLE STRAY will be neutered/spayed on Lesvos this summer. Please, forward our call- so that we grow stronger than 1200. It is about time for common sense to prevail!

4. 1200 Πολίτες του Κόσμου Ζητάνε το Αυτονόητο

Petition Organizer

[Δειτε το link για τοn "χάρτη υπογραφών"/Please follow the link for a signatories' map]

Αγαπητοί φίλοι
      Φτάσαμε πλέον τις 1200 υπογραφές αλλά τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Λέσβου σε ανακοίνωσή του πριν 1 εβδομάδα (11 Ιουλίου) αφού κατηγόρησε τις εθελοντικές οργανώσεις ότι δεν συνεννοήθηκαν μαζί του για την οργάνωση των στειρώσεων, υποστηρίζοντας ότι ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν ακόμα και τα ιατρεία τους. Μία εβδομάδα μετά όμως δεν έχουν αναλάβει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ πρωτοβουλία και είναι φανερό ότι αυτή η ανακοίνωση είναι απλώς ένα πυροτέχνημα δημόσιων σχέσεων. Εν τω μεταξύ οι εθελοντές στη Λέσβο δέχονται συνεχή τηλεφωνήματα και "προειδοποιήσεις" να μην προχωρήσουν στις στειρώσεις γιατί θα τους γίνει καταγγελία. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να μη γίνει ούτε μία στείρωση αδέσποτου ζώου αυτό το καλοκαίρι. Παρακαλώ, προωθήστε το μήνυμα ώστε να γίνουμε πολύ περισσότεροι από 1200. Είναι ώρα να ακουστεί επιτέλους η φωνή της κοινής λογικής.
      Σας ευχαριστώ

5. 1000+ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΛΛΑ.../ 1000+ SIGNATURES YET...

Αγαπητοί φίλοι
      Παρά την προηγούμενη ανακοίνωσή μας τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Οι στειρώσεις ΔΕΝ ξεκίνησαν σήμερα στο Δημόσιο Κτηνιατρείο. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο γιατί συνέβη αυτό- θα έχουμε νεώτερα τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ συνεχίστε να υπογράφετε και να προωθείτε. Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο τηςε εκστρατείας μας.
      Σας ευχαριστώ!

Dear friends
      Contrary to our previous announcement, the situation has not changed. Neutering/Spaying have NOT began at the State Veterinary Station of Lesvos, today. It is unclear why this is the case, and I will update you on the reasons early next week. Meanwhile, please keep signing and spreading our call. We are entering a crucial phase of our campaign.

Many thanks to you all!

6. Reached 1,000 signatures
    7. ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ - A FIRST SMALL SUCCESS!

Αγαπητοί φίλοι,
      Χάρη στην κινητοποίηση και τη βοήθειά σας κάτι αλλάζει. Σήμερα (Τρίτη 10 Ιουλίου) οι Δημοτικές Αρχές της Λέσβου δήλωσαν ότι προσπαθούν να παραχωρηθεί ο χώρος του Δημόσιου Κτηνιατρείου για να γίνουν οι στειρώσεις των αδέσποτων από τους εθελοντές κτηνιάτρους. Οι προσπάθειες μας αρχίζουν να φέρνουν καρπούς. Κάθε μία επιπλέον υπογραφή φέρνει την επίτευξη του στόχου μας πιο κοντά. Παρακαλώ, συνεχίστε να διαδίδετε το μήνυμα μας!

Dear friends
      Due to your mobilization and help, something is changing. Today (Tuesday July 10) the Municipal Authorities of Lesvos’ island announced that they are trying to arrange that the State Veterinary Station is made available to the volunteer vets, for performing the neutering/spaying of the strays. Our efforts are starting to bear fruits. Every new signature on our petition brings us closer to our goal. Please, keep spreading our call!

8. Reached 250 signatures

Supporters

Reasons for signing

• Marianne Brak DEVENTER, NETHERLANDS
      • about 2 years ago

The volunteer vets do it for the love and welbeing of the dogs and cats!! Please join our vets and help the poor strays! Be part of the solution!!

• Inger Møller DRONNINGLUND, DENMARK
      • over 2 years ago

if Greek vets won't neuter the animals they should be grateful for the volounteers

• Nina VLEUGELS WILRIJK, BELGIUM
      • over 2 years ago

It is the only sensible thing to do to stop widespread animal misery and suffering.

• Anna Stamatiou ATHENS, GREECE
      • over 2 years ago

Since Greek local government authorities either cannot or will not shoulder their legal responsibilities towards the stray populations in their areas, it falls to volunteers to do it for them - for the sake of the animals. Local vets often want to charge a full fee for each operation, so naturally the welfare groups will turn to anyone that is willing to do this vital work at reduced (or no) cost. THREE CHEERS for volunteer vets, whether Greek or foreign, that are prepared to brave some pretty tough conditions to get the job done. And another THREE CHEERS for local people that band together to help make the necessary arrangements!

• Kelly Turk MESA, AZ
      • over 2 years ago

The well-being of the animals, which neutering and spaying will enhance, is what should be paramount here - not 'proper procedure'. The only thing I see here is the Greek veterinarians hoping that some kind of program would be put in place where THEY would profit. The Greek PEOPLE aren't in a position to fund such a program right now! You vets should be overjoyed that there are those willing to address the problem - and you should be donating your services to help them.

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.