Tell the Prime Minister of Turkey: Stop the War and Solve the Kurdish Issue in Turkey via Politics in Peace!
  • Petitioned Recep Tayyip Erdoğan

This petition was delivered to:

Prime Minister of Turkey
Recep Tayyip Erdoğan

1. Biriz Berksoy
    2. Petition by

Biriz Berksoy

Istanbul, Turkey

Başbakan’a sesleniyoruz: Savaşı bitirin ve Kürt Meselesini siyasi yollarla barış içinde çözün!

Banga me ji Serokwezirê Komara Tirk re : Şer rawestînin û pırsgirêka Kurd bi rîya siyasî û bi aşitî çareserbikin!*

The Prime Minister Erdoğan has been recommending the governments in the region using violence against their own people to stop it immediately and to expand democracy and democratic rights to their own citizens. So, why does he prefer using violence to solve the Kurdish issue in Turkey rather than using politics?

The Prime Minister of Turkey, Recep Tayyip Erdoğan and his party in power, the Justice and Development Party, embarked upon an open war, once again, against PKK (The Kurdistan Workers’ Party) since July 2011. Although the negotiations had been going on between PKK and the state officials from the National Intelligence Agency for some time, the government decided to engage in a military retaliation since July as a result of PKK’s attacks on some military targets. While the numbers of deaths and political arrests have rapidly increased, 35 Kurdish citizens, including many high school students who were all civilians and dozens of mules belonging to those villagers were killed by the warplanes in an outrageous air strike on the night of December 28, 2011.

This war must end now! The war waged by the state against PKK has been continuing for approximately 30 years and more than 40.000 lives have been lost in this conflict. Enough is enough! We urge the Prime Minister Erdoğan and the government to end this war immediately and solve the Kurdish issue via peaceful political mechanisms and provide the Kurdish people in Turkey with their political and cultural rights.

Sign the petition to demand from the Turkish government to quit its militaristic policies based on violence and destruction, to end the arrests that aim to suppress social and political opposition in the country and to move to the ground of politics to solve such an important urgent social problem right before the peoples of Turkey face another grief.

Ayten Alkan (Istanbul University, Associate Prof., PhD.)
Biriz Berksoy (Istanbul University, Lecturer, PhD.)
Güven Gürkan Öztan (Istanbul University, Assistant Prof., PhD.)
Cavidan Soykan (University of Essex, Graduate Stud., Teaching Assist.)

Bu Dilekçe Neden Önemli

Başbakan Erdoğan sürekli bölgedeki diğer yönetimlere kendi halklarına karşı şiddet kullanmamalarını salık veriyor. Diğer ülke halklarının demokratik haklarını kullanabilmelerini sağlayacak yolların açılmasını tavsiye ediyor. Peki neden kendi ülkesinde Kürt meselesini siyasi yollarla değil de şiddet ile çözmeye çalışıyor?

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidardaki partisi Temmuz 2011 itibariyle bir kez daha PKK’ye karşı açık bir savaş ilan etmiştir. PKK ve MİT yetkilileri arasında bir süredir devam etmekte olan ikili görüşmelere rağmen PKK’nin bazı askeri hedeflere düzenlediği saldırılar neden gösterilerek Temmuz’dan beri askeri operasyonlar sürdürülmektedir. Yaşamını yitirenlerin sayısı sayısı ve siyasi tutuklamalar hızla artarken, aralarında ilkokul ve lise öğrencilerinin de bulunduğu 35 Kürt sivil ve onların geçim kaynakları sayılabilecek onlarca katır, savaş uçaklarının korkunç saldırısı sonucunda 28 Aralık 2011 gecesi katledilmiştir.

Bu savaş bugün, şimdi bitmek zorundadır! PKK karşısında devletin sürdürdüğü savaş 30 yılı aşkın bir süredir devam etmektedir ve 40.000’den fazla insanın hayatına mal olmuştur. Artık yeter! Başbakan Erdoğan’ı ve hükümeti bu savaşı derhal sonlandırmaya çağırıyoruz. Savaş bitmeli, Kürt meselesi barışçıl siyasi mekanizmalar harekete geçirilerek çözülmeli ve Türkiye’deki Kürt halkı siyasi ve kültürel haklarına hemen kavuşturulmalıdır.

TC hükümetinden şiddete ve yıkıma dayalı askeri politikaları terk etmesini, ülkede sosyal ve siyasi muhalefeti bastırmaya yönelik tutuklamaları bir an önce durdurmasını istiyoruz. Hükümetin bu son derece acil ve önemli sosyal soruna, Türkiye halkları bir başka elim olayı yaşamak zorunda kalmadan evvel, hızla ve siyasi zeminde çözüm bulması için bu dilekçeyi imzalıyoruz.

Ayten Alkan (İstanbul Üniversitesi, Doç. Dr.)

Biriz Berksoy (İstanbul Üniversitesi, Öğr. Gör., Dr.)

Güven Gürkan Öztan (İstanbul Üniversitesi, Yrd. Doç. Dr.)

Cavidan Soykan (Essex Üniversitesi, Arş. Gör., Doktora Öğr.)

Banga me ji Serokwezirê Komara Tirk re : Şer rawestînin  û pırsgirêka Kurd bi rîya siyasî û bi aşitî çareserbikin!*

Serokwezir  Erdoğan, herdem li herema rojhilata navîn şîretan li serokên gelên herema dike ku li ser gelên xwe zordestîye nekin û edî dest ji vî karî berdin. Di wan axaftinên xwe de dîsa peşnîyazên wek: „Ji bo bikaranîna mafen demokratîk yên gelê xwe re rîyan berfireh bikin!“ tîne ziman. Gelo çima li Tirkîye pirsgireka kurd bi rîya sîyasi a demokratik neçareserkirin? Ji bo çi hûn dixwazin bi zordesti çareserbikin!!

Serokwezîrê TC û partîya wî ji 2011 Tîrmehe vir de li hember PKK eşqerê şer li darxist. Herçiqas di alîkî de hevdîtin di navbera nûnerên PKK û MIT `e de berdewam jî bikin, di alîye din de bi bahaneyên ku PKK erîşan li ser hedefên leşkêrî dike, bi vê sedeme ji Tîrmehê vir de operasyonen giran li hemberî PKK tên berdewamkirin. Ji ber ve yekê hejmara kesek hatin kuştin û hatina binçavkirin herdiçe zedetir dibe. Şeva berçile 2011 de 35 mirovên kurd yên sivil û katirên wan bi bombekirinan balafiran hatin katlkirin. Di nava van mirovên gelek zarok û xwendekaren lise hebûn.

Dive ku ew şer îro, niha biqede! Ew ji 30 salî zedetir bû ku hikumeta tirk li hemberî PKK şer dimeşînê. Ji 40.000 kes zedetir di vî şerî de ji jîyana xwe destberda. Edî besê! Banga me ji Serokwezir Erdogan û Hikumetî rê: „vî şerî bi lêzî bidin sekinandin“. Dive şer bê rawastandin û pirsgireka kurd bi rebazên siyasî, yen aşîtiye ben çareserkirin. Mafên gelê kurd yen siyasî û çandî ben naskirin.

Daxwaziya me ji Dewleta Komara Tirk: Êdi bese zordesti, talan û politikayi leşgeri,  Êdi bese binçewkırına mirovan, vemirandına muxalefeta civakî  û siyasî. Gere bi lez û bez pırsgıreka civakî be çareserkırin. Ji ber ku carek din buyerên xemgin li ser gelên Tirkiye neqewimin em ji bo çareserkirina wan pirgirekan imze dıdın.

Ayten Alkan (Doç. Dr.)

Biriz Berksoy (Öğr. Görv. Dr.)

Güven Gürkan Öztan (Yrd.Doç.Dr.)

Cavidan Soykan (Arş. Gör., Doktora Öğr.)

Recent signatures

1. Reached 250 signatures

Supporters

Reasons for signing

• mehmet balıkçı DIYARBAKıR, TURKEY
      • over 2 years ago

metnin kürtçe yazılımını daha düzgün yazarsanız sevinirim. çok fazla yazım yanlışı var.

• Halime Çavdar İSTANBUL, TURKEY
      • over 2 years ago

It is for peace and future just to defy power

• mustafa çebi ISTANBUL, TURKEY
      • over 2 years ago

Devletin sivillere karşı şiddet üretme hakkı diye bir şey yok

• Kyriacos Kyriakides KERYNEIA, CYPRUS
      • over 2 years ago

LINKING THE CYPRUS ISSUE TO THE KURDISH ISSUE OF TURKEY IS THE ONLY EFFECTIVE WAY TO [A] UNCOVER TURKISH HYPOCRISY ON HER APPROACH TO MAJORITY-MINORITY COMMUNITY RELATIONS [B] BRING ABOUT A FAIR AND PERMANENT SETTLEMENT TO CYPRUS' TURKISH PROBLEM AND [C] HELP BRING COMMUNITY STATUS RECOGNITION FOR THE CLOSE TO 20 MILLION KURDS OF TURKEY. A WIN-WIN-WIN FOR THE KURDISH, TURKISH AND CYPRIOT PEOPLES. IT MAY ALSO BRING ABOUT THE FIRST EVER TRULY DEMOCRATIC CONSTITUTION IN TURKEY'S HISTORY!

• Berivan Okçuoğlu İSTANBUL, TURKEY
      • over 2 years ago

I want to stop war..a lot of young people dieing, kiling (turks and kurds), Turkish goverment have to ask 'kurds' what they want? and must make peaceful solution..many years past but Kurdish people cant take education whit their own language, thats must be stop!

Sincerely..

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.