• Petitioned İstanbul Ulaşım A.Ş

This petition was delivered to:

İstanbul Ulaşım A.Ş
İstanbul Ulaşım A.Ş Basın ve Halkla İlişkiler Yetkilisi
Hacer Uzun
Başkan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Kadir Topbaş

1. Simto Alev
    2. Petition by

İstanbul, Turkey

1.
  2.
March 2013

Victory

Sizlere harika bir haberim var. Aylardır mücadelesini verdiğimiz Taksim Meydanı'na engelli erişimi için sonunda beklenen oldu! Artık engelliler ve bebekli aileler için Taksim’e ulaşmak çok daha kolay! Tekerlekli sandalyeyle rahatlıkla erişebildiğim sınırlı yerlerden biri olduğu için sosyal hayatımda büyük yeri olan Taksim’e proje inşaatı yüzünden ulaşamayacağımı öğrendiğimde şok olmuştum. Hemen gidip yerinde kontrol ettim ve Radikal Gazetesi’nden Elif İnce ile bir deneme yaptık. Metrodan çıkıp meydana ulaşmamız –başkalarının da yardımlarıyla- tam 61 dakika sürdü! Tek sebebi sadece yol gösteren levhaların olmayışı ve iki büyük tümsekti. Bir kaç levha ve iki rampa için başlattığım imza kampanyasıyla, deyim yerindeyse bir bürokrasi savaşı verdim. İBB’ye iki rampa için tam 2722 imza teslim ettim. 3 ay dilekçeme cevap bile alamadım! Bürokratik prosedürlerin yanında, girdiğim müthiş bir telefon trafiği ile talebimi bireysel yollarla da ilettim. Ve nihayet sonunda mutlu haber geldi! Azmin zaferi denmez de ne denir buna? Hem ben hem de imzacılar bu işin peşini bırakmadık ve yılmadan arayıp rampaları istemeye devam ettik. Sonunda o rampalar yapıldı, yolu gösteren levha yeniden düzenlendi ve artık Taksim’e ulaşmak 61 dakika sürmeyecek! 2 Rampa için 4 ay mücadele etmek olumsuz bir tablo çizse de; sonuç bize gösteriyor ki; talep ettiğimiz sürece arz da olur. Ne kadar çok istersek, o kadar kolay oluyor. Bu yüzden istemekten ve mücadele etmekten sakın vazgeçmeyin. Kendi başıma çıktığım bu yolda beni yalnız bırakmayan insanları görmek ne kadar cesaret vericiydi anlatamam. Meğer yalnız değilmişiz. İstersek yaparmışız! Bunu kendimize daha çok hatırlatmamız ve haklarımızı daha çok aramak gerek. Süreci blogumdan detaylı okumak için sırasıyla aşağıdaki linkleri takip edebilirsiniz: 1) http://www.simtoalev.com/taksim-meydani-engelli-erisimi-surec-takibi/ 2) http://www.simtoalev.com/taksim-de-rampa-mucadelesi-zaferle-sonuclandi/ Umut ve cesaretle kalın, Sevgilerimle, Simto Alev

Taksim Meydanı'nı yayalaştırma projesi herkesin malumu. Proje çerçevesinde başlatılan inşaat çalışmalarıyla birçok yol da kapatılmış durumda. Yaya olarak alternatif ve daraltılmış yolları kullanmak mümkün. Tüm meydanın şantiyeye dönmesine rağmen insanlar kısıtlı olarak Taksim'e çıkabiliyor ancak maalesef engelli ve pusetli vatandaşların çıkması mümkün değil. İnşaat süresince yayalar ve araçlar kadar engelli vatandaşlar ve bebekli yolcuların da Taksim'e ulaşabilmesini sağlamak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ve İstanbul Ulaşım A.Ş’den gereken düzenlemeleri yapmasını talep ediyorum.

Sosyal hayatına değer veren ve çalışma yaşamının içinde olan bir engelli olarak 9 Kasım tarihinde, Taksim metro durağından  meydana, PTT'nin yanına çıkan engelli asansörünün kapalı olduğunu öğrendiğimde çok şaşırdım. Bu benim için önemli bir kayıptı zira toplu taşımanın engelli erişimine çok da müsait olmaması nedeniyle, neredeyse tüm özel ve iş randevularımı kendi başıma yardım almadan ulaşabildiğim tek yer olan Taksim'de gerçekleştiriyordum.

Haberin doğruluğunu birkaç dakika içinde Ulaşım A.Ş'den teyit edip, Gezi Parkı asansörünü kullanabileceğimi öğrendim. Fakat o asansörün de çoğu zaman problemli olduğunu biliyordum.

11 Kasım'da Radikal muhabiri Elif İnce’nin eşliğinde, durumu yerinde incelemeye gittim. Hem yolların uygunluğunu denetledik, hem de Taksim Meydanı'na metro ile nasıl çıkabileceğimizi araştırdık. 61 dakikalık uğraşının ardından meydana ulaşabildik. Üstelik bunun için  dört kişinin yardımını almamız gerekti. Oysa birkaç küçük düzenlemeyle engellilerin ve bebek arabasıyla metroyla seyahat edenlerin, kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan Taksim’e ulaşabilmesi mümkün olabilirdi.

Çözüm oldukça basitti. İstasyonda, meydana çıkan asansörün kapalı olduğunu belirten tabelada açıkça Gezi Parkı’na çıkan asansörün kullanabileceği yazsa ve Gezi Parkı’na çıkan asansöre doğru yeterli yönlendirme olsaydı, metrodan dışarı çıkmamız çok daha kısa sürecekti.

Daha önemlisi Gezi Parkı’na çıktıktan sonra meydana ulaşmak için hangi yöne gideceğimizi bilmiyorduk. Her yer bariyerlerle ve paravanlarla çevrilmişti. Yeterli yönlendirme tabelası yoktu ve görevliler de bilgisiz. Şüphesiz yayalar için ayrılmış kısıtlı yollar var ama bir tekerlekli sandalye veya bebek arabası ile erişmek ve kullanmak mümkün değil.

İBB ve İstanbul Ulaşım A.Ş, sadece fazlan iki tabela asarak, gereken yerlere iki rampa yaparak benim gibi engelli vatandaşların ve bebek arabasıyla yolculuk yapanların Taksim Meydanı’na kimsenin yardımını almadan 15 dakika içinde çıkmasını sağlayabilir.

Sizler de başlattığım kampanyaya destek vererek  Taksim’deki inşaatın beni ve benim gibi insanları evine kapatmasına engel olabilirsiniz.

Desteğiniz için teşekkür ederim.

Recent signatures

1. Reached 2,500 signatures
    2. 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde...

Petition Organizer

3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, Türkiye'de engelli olmanın getirdiği zorluklardan biri olan kimliksizleştirme üzerine bir şeyler yazdım.

Türkiye'de engelli olmak ve kimliksizleşme

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler günü. Benim bu yazıyı yazmamsa biraz tesadüfi. Engelliler günü olduğunu dün gece bir arkadaşımın sorusuyla anımsadım. Bu yazı da bir süredir aklımdaydı, "bu hafta yazayım" derken, bu sabah "bari bugün yazayım da ortalıktaki curcunaya bir katkım olsun" diye düşünüp yazmaya başladım.

3. Reached 2,000 signatures
    4. Haber yapalım derken, haber olduk

Petition Organizer
      Haber yapalım derken, haber olduk

Yazan: Simto ALEV Geçtiğimiz hafta Taksim'i yayalaştırma projesi üzerine bir şeyler yazdım. Hemen ertesi gün de benim kullandığım, meydana çıkan engelli asansörünün kapatıldığını öğrendim. Önce Ulaşım A.Ş'den teyit ettim. Gerçekten kapatılmıştı ve benim için daha zor bir yol olan Gezi Parkı'ndaki engelli asansörünü öneriyorlardı. Hemen dikkat çekmek, tepki toplamak için fotoğrafı Twitter'da paylaştım ve hedefime ulaştım.

5. Reached 50 signatures
    6. Bu da engelli Taksim maratonu

Zennube Ezgi Kaya
      Campaigner, Turkey
      Ekonomi ve Politika Haberleri Türkiye'nin En Cesur Gazetesi Radikal'de!

Türkiye ve Dünya'daki son gelişmeler, son dakika ekonomi ve politika haberleri, Türkiye'nin en cesur gazetesi Radikal'de!

Supporters

@BlogcuAnne

Dec 02, 2012

#TaksimEngellilereYasak ve kabul edilebilir bir durum değil. Herkes imzalamalı, bu yanlış hemen düzeltilmeli. http://t.co/0V2GPa8c

Blogcu Anne
    11.9k followers

@sunipeyk

Nov 22, 2012

#TaksimEngellilereYasak İBB ve İstanbul Ulaşım A.Ş: Engelli ulaşımı için gereken düzenlemeler yapılsın http://t.co/EYfrckXe via @change

sunipeyk
    4.05k followers

@TTNews_co

Nov 22, 2012

#TaksimEngellilereYasak İBB ve İstanbul Ulaşım : Engelli ulaşımı için gereken düzenlemeler yapılsın http://t.co/MY0JnbtC

TTNews
    10.9k followers

@burcakcubukcu

Nov 23, 2012

#TaksimEngellilereYasak İBB ve İstanbul Ulaşım A.Ş: Engelli ulaşımı için gereken düzenlemeler yapılsın http://t.co/MYh7zK9a via @change

Burçak Çubukçu
    1.14k followers

@ozuckan

Nov 23, 2012

#TaksimEngellilereYasak İBB ve İstanbul Ulaşım A.Ş: Engelli ulaşımı için gereken düzenlemeler yapılsın https://t.co/1MWyQV1r via @change

Ozgur Uckan
    4.86k followers

Reasons for signing

• Ahmet SARI BURDUR, TURKEY
      • over 1 year ago

Engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmak sadece benim değil tüm vatandaşların görevi. Allah onların yar ve yardımcısı olsun. Bir nebze yardımım olduysa ne mutlu bana ve destek olan herkese ne mutlu.

• Ali Dereli İSTANBUL, TURKEY

• zehra tezcan MEKKE, SAUDI ARABIA

insan olmanın şartlarından biri

• ALİ DEĞİRMENCİ TüRKIYE ANKARA ANKARA, TURKEY
      • almost 2 years ago

Dünyada yanlız değiliz.Yardımlaşma,paylaşma,dayanışma ve hepsinden öteye "SEVGİ" için..

• Dünyayı Değiştir İSTANBUL, TURKEY
      • almost 2 years ago

Engelli insanlara destek olmak, insanlığımızın bir gereği! Biz ise bırakın desteği; köstek olmuşuz! Gölge etmemek (ki onu bile başaramıyoruz!) yetmiyor; başka "ihsan"lar lazım!

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.