• Petitioned T.C. Başbakanlığı

This petition was delivered to:

T.C. Başbakanlığı

1. Petition by

İstanbul, Turkey

Bahsedeceğim konu sadece benim için değil evlenmeyi düşünen her genç için çok önemli. Sevdiğiniz insanla hayatlarınızı birleştirmeyi düşünüyorsunuz bundan daha doğal ne istek olabilir? Türkiye'de maaş ve gelir durumları göz önüne alındığı zaman gerçekler aydınlığa çıkıyor. Düşünün aylık 1000 TL geliri olan bir genci göz önüne alalım. Bu genç binbir zorlukla evlendi evlenmek için de bir bankadan kredi çekti. Ev kurmak için gerekli olan miktar minumum 20.000 TL dir. Bu miktarın geri ödemesi de minumum 25.000 TL civarıdır. Bunu 60 ay vadeyle geri ödemeye mahkumdur çünkü gelir düzeyi ancak bu vade tutarını karşılayabilir. Bu tutar faiziyle birlikte aylık 416 TL civarıdır. Aylık 1000 TL olan gelirinden geriye 600 TL para kalır. 400 TL kadarını kiraya versin, tabi bu miktara nasıl bir ev bulabilir düşünün. Cebinde kalan 200 TL ile ne yapabilir? Beslenme ihtiyaçlarını mı karşılayacak, faturalarını mı ödeyecek? Sosyal ihtiyaçlarından bahsedemiyorum bile... Bu imkansızlıklar yüzünden evlilikte sorunlar başlayacak ve belki de evlilik bitecek. Alınan kredi de cabası. Ben devleti bu konuda evleneceklere yardım etmeye çağırıyorum. İran'da bile devlet evlilik kredisi vermekte. Devlet en az 25.000 TL tutarında, geri ödemesine 5 yıl sonra başlanacak ve 60 ay vadeyle faizsiz olarak ödenecek bir evlilik kredisi çıkartılmalı. Bu krediyi nikahını kıyıp gelen tüm gençlere vermeli. Devlet bunu en kısa sürede yapmalı ve sağlıklı nesiller yetişmesine yardımcı olmalı. Bu devletin en büyük görevlerinden biridir. Sizleri de bu konuda destek olmaya çağırıyor desteklerinizi bekliyorum.

To:
T.C. Başbakanlığı

Sincerely,
[Your name]

Recent signatures

1. Reached 750 signatures
    2. Böyle saçma şartları olan bir evlilik kredisi görülmedi

Petition Organizer

. Evlenecek olan çiftin her ikisinin de yaşlarının "18-24" arasında olması, üniversite mezunları için üst yaş sınırının "26" olarak uygulanması,

. Kredi tutarının en fazla 10.000 TL olması,

. Kredi vadesinin 1 yıl geri ödemesiz toplamda 4 yıl olarak uygulanması,

. Çiftlerden birisinin yetim olması ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bakım hizmetlerinden yararlanması, yurtlarında kalması halinde 2 yıl geri ödemesiz toplamda 5 yıl olarak uygulanması,

. Geri ödeme sürecinde çocuk sahibi olunması durumunda kredi geri ödeme taksitlerinin 1 yıl süreyle ötelenmesi.

Resmen insanlarla dalga geçiliyor arkadaşlar bu yaş sınırı nedir böyle resmen saçmalık kampanyaya son hız devam arkadaşlar

3. Reached 500 signatures
    4. İran’da evlenecek gençlere yaklaşık 10 bin dolar faizsiz kredi

Petition Organizer

Cumhurbaşkanı yardımcısı ve Milli Gençlik Kurumu Başkanı Mehrdad Bezrpaş, Bakanlar Kurulunun aldığı karar doğrultusunda evlenecek gençlere 5 milyon tümen (yaklaşık 5 bin ABD doları) evlilik kredisi verileceğini söyledi.

Uygulamanın iki ay sonra başlayacağını belirten Bezrpaş, kredi alımı için evlilik cüzdanı gösterilmesinin yeterli olduğunu kaydetti.

KEFİL ŞARTI DA KALDIRILDI
      Evlilik kredisinin uzun vadeli ve faizsiz olacağını ifade eden Bezrpaş, kefil şartının yeni uygulamayla ortadan kaldırıldığını bildirdi. Nüfusun üçte ikisini gençlerin oluşturduğu İran'da, 12 milyon gencin evlilik çağında olduğu belirtiliyor. Ülkede gençleri evliliğe teşvik için hükümet dışında bazı sivil toplum kuruluşları da faaliyette bulunuyor.

5. ...Partisi, tiyatro oyunuyla gençlere evlenme kredisi istedi

Petition Organizer

... Partisi (...P) Bursa Teşkilatı tarafından evlenemeyen gençlerin sorunlarına dikkat çekmek için hazırlanan 'Bir damadın isyanı ve trajedisi" konulu tiyatro gösterisi beğeni topladı. Gösteri ile evlenmek isteyen gençlere faizsiz evlenme destek kredisi verilmesi istendi.

Merinos Kültür Merkezi Evlendirme Dairesi önünde düzenlenen gösteride, Garip Mutluoğlu isimli 40 yaşındaki bir kişi, nikah dairesine yanında gelin olmadan geliyor. Yakınlarının 'gelin nerede' diye sorması üzerine, "Ne gelini kardeşim. Eskiden euro, dolar, altın takıyorlardı. Şimdi borç senetleri takıyorlar. Birde haciz koyuyorlar. Gelini yedieminlikte rehin alıyorlar. 40 yaşıma geldim daha dikili ağacım yok. Annem usandı çamaşırlarımı yıkamaktan, ütümü yapmaktan. Babam torun diye tutturuyor. Başbakanıma sesleniyorum. Üç tane çocuk istiyorsun 5'de yaparız. Bir evlenebilsek. Evlenmek isteyenlere kredi istiyoruz. Utanıyorum. Ben Garip Mutluoğlu, mutlu olamıyorum" diye konuşutu

6. Faizsiz evlilik kredisi için kampanya

Petition Organizer

ADANA- Adana’da, Yuva Kurma ve Aileyi Koruma Derneği, evlenmek isteyenlere faizsiz kredi verilmesi için imza kampanyası başlattı. Dernek Başkanı Necip Gazel, İnönü Parkı’nda başlattıkları kampanyada bugüne kadar bin 650 imza topladıklarını belirtti. Evlilik yaşının ekonomik nedenlerden dolayı 40 yaş ortalamasına kadar çıktığını bu yüzden toplumdaki ahlaki değerlerin çöküntülere neden olacağını savunan Gazel, “Başlattığımız kampanya ile evlenmek isteyenlere faizsiz kredi verilmesini ve 10 yıl içerisinde geri ödenmesi sağlayacak bir yasa çıkarılmasını istiyoruz. Devletin ve milletin geleceği güçlü aile korumasına bağlıdır dedi.

Supporters

Reasons for signing

• tuncay değirmenci KASTAMONU, TURKEY

• SERDAR UĞUR İSTANBUL, TURKEY

evlendik borçlarımız var...

• mert cengiz İSTANBUL, TURKEY
      • 9 months ago

Bende yeni nikahlandım eşimle beraber yaşamaya başlamak için bu krediyi bekliyorum , lütfen artık ilgilienin şu yasa ile.

• yusuf kılıç şANLıURFA, TURKEY

borçluyum

• GÖKHAN GÜLSEVER KıRKLARELI, TURKEY

maddi durumum iyi değil

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.