• Petitioned Stanisław Kalemba

This petition was delivered to:

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Stanisław Kalemba

Powiedz “nie” cierpieniu milionów świń w Unii Europejskiej!

1. Petition by

CIWF Polska

Razem możemy to zmienić! Naszym sercom bliski jest los milionów zwierząt, które nie mogą ochronić same siebie przed okrutnym traktowaniem – zwierząt w hodowli przemysłowej. Ale jesteśmy pewni, że wspólnie możemy coś dla nich zrobić.

Poprzez swoja kampanię „Szanuj mnie”, CIWF skupia się na rzeczywistości chowu świń w całej Europie.

Świnie są inteligentnymi i towarzyskimi zwierzętami. Każda z nim ma swój własny charakter, tak jak nasze psy czy koty. Jednak większość z tych, które każdego roku są zabijane – około 11 milionów w Polsce i aż 250 milionów w Unii Europejskiej – żyje w warunkach, które są niezgodne z obowiązującym prawem i dalekie od zapewnienia im dobrostanu.

Możemy im pomóc przez jeden prosty gest – podpisanie petycji, która wzywa polskiego jak i innych europejskich ministrów rolnictwa do pełnego wdrożenia Dyrektywy 2008/120/WE ustanawiającej minimalne normy ochrony świń uchwalonej 12 lat temu!

Śledztwo przeprowadzone przez CIWF na polskich i czeskich fermach potwierdza, że:

·  świniom rutynowo przycina się z młodym wieku ogonki; zabieg ten przeprowadza się bez znieczulenia

·  pomieszczenia, w których trzyma się zwierzęta są często brudne, brak też w nich słomy albo jakiejkolwiek ściółki

·  jałowe otoczenie i nuda powodują u zwierząt agresję i prowadzi do walk, co skutkuje licznymi ranami

·  świnie pozostawiane są bez opieki lekarskiej.

Polska przyjęła europejskie prawo dotyczące ochrony świń, którego kluczowe elementy obejmują zapewnienie zwierzętom słomy, zakaz rutynowego obcinania ogonków, czy też zapewnienie czystego i wygodnego otoczenia.

Każdy i każda z Was może odegrać aktywną rolę w zakończeniu cierpienia 11 milionów świń w Polsce i wielu więcej w Europie. Jedyne, o co prosimy to wsparcie kampanii CIWF i podpisanie petycji, którą kierujemy do polskich i europejskich władz w celu jak najszybszego egzekwowania prawa dotyczącego ochrony świń.

Pokażmy, że nie jest nam to obojętne. Sprawmy, aby zwierzęta miały godne życie: podpisz i udostępnij naszą petycję.

Więcej informacji znajdziecie na stronie kampanii.

Zapraszamy na nasz profil na Facebooku

Petycja po włosku

Petycja po niemiecku

Petycja po francusku

Petycja po hiszpańsku

Petycja po niderlandzku

Recent signatures

1. Dziękujemy za wsparcie!

W Polsce zebraliśmy 5200 podpisów. Wciąż trwa jednak wielkie liczenie głosów wsparcia z całej Europy. Szacujemy, że zdecydowanie przekroczymy 400 000.
      W poniedziałek, 24 marca, w Brukseli odbędzie się oficjalne zakończenie kampanii, która w Polsce nosiła nazwę "Szanuj mnie". Wręczymy wtedy przedstawicielom Komisji Europejskiej listę wszystkich osób, które podpisały się pod naszą petycją.

2. Reached 4,000 signatures

Supporters

Reasons for signing

• Lukasz Klimczak KRAKóW, POLAND
      • 7 months ago

animals should not suffer for higher earnings of meat producers

• Marcin Malec WARSZAWA, MAZOWIECKIE, POLSKA, POLAND

pigs are smart

• Zibit Kurt KRAKóW, POLAND
      • 7 months ago

Animals are not things.Health is too important.

• iwona baron BIELSKO-BIALA, SILESIAN VOIVODESHIP, POLAND, POLAND
      • 7 months ago

mam głeboki szacunek dla kazdego istnienia i marze o swiecie w którym ludzie nie traktują zwierzat jak przedmioty

• Joanna Marszewska KRAKóW, POLAND
      • 7 months ago

Stop all cruelty to animals

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.