Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
  • Petitioning Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine

This petition will be delivered to:

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH

1. Haris Tahić
    2. Petition by

Haris Tahić

Tešanj, Bosnia and Herzegovina

Za sigurnost svake države, bitna je njena vojna sila, obavještajne agencije, ali i pored svega toga, vojna obučenost njenih civila. To izričito važi za male države poput Bosne i Hercegovine, koja je u prethodnom ratu osjetila mnogo na ljudstvu i ekonomiji, stanju u društvu i negativnosti u mnogim drugim segmentima koji čine državu državom, te su na njenoj teritoriji operacije, pored međunarodne zajednice, vršile i vojne sile susjednih zemalja. Ova peticija je pokrenuta u svrhu spriječavanja ponavljanja prošlosti i još mnogo drugih manjih ali ne i nevažnih razloga, poput zdravstvenog stanja, morala i fizičke spremnosti mladih u BiH.

To:
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine
Poštovani,

Upravo sam potpisao/la peticiju na http://chn.ge/KBz6LM . Molim vas da čim je prije moguće razradite ovu problematiku i da donesete odgovarajući prijedlog zakona.

Sincerely,
[Your name]

Recent signatures

1. Reached 7,000 signatures
    2. Prešli smo 6000 potpisa u samo 48 sati

Haris Tahić
      Petition Organizer

Drago mi je vidjeti ovoliki odziv građana, što je dokaz da građani BiH ipak nisu samo pasivni posmatrači. Bitno je napomenuti da su vijest o pokrenutoj peticiji prenijeli, osim domaćih medija, i mediji susjednih zemalja.
      Ovakva peticija je prije godinu dana sprovedena u susjednoj nam Srbiji, te nije urodila plodom. Trenutno, OS BiH se baziraju na profesionalnom sastavu jedinica, pri čemu broj profesionalnih vojnika treba da iznosi oko 10.000, civilnih lica oko 1000 i rezervnog sastava oko 5000 vojnika. Moja očekivanja su skromna, te od nadležnih iz zakonodavne vlasti ne očekujem uvođenje obaveznog vojnog roka, što je, realno gledajući, skup projekat za našu državu koja je trenutno prema Indeksu percepcije korupcije koji je Transparency International sačinio za 2011. godinu, na listi od 182 zemlje, BiH sa indeksom 3.2 dijeli 91.-94. mjesto sa Liberijom, Trinidadom i Tobagom i Zambijom, što jasno ukazuje na činjenicu da u BiH nije ostvaren napredak, na samom dnu liste evropskih zemalja.

3. Reached 6,000 signatures

Supporters

Reasons for signing

• Emrah Muharemovic DONJI VAKUF, BOSNIA AND HERZEGOVINA
      • 8 minutes ago

Zelim bolje sutra.

• Haris Rosić NOVI TRAVNIK, BOSNIA AND HERZEGOVINA
      • 37 minutes ago

Coz' it is.

• SAMIR JAVOR PRIJEDOR, DENMARK
      • about 1 hour ago

Bosna i hercegovina

• Adnan Kapidžić VANCOUVER, CANADA
      • about 2 hours ago

Najbolji program u kojem omladinac postaje adult, disciplinovan covjek/zena i patriota. Svaka normalna zemlja ima svoju profesijonalnu vojsku.

• renan sujoldzic TRAVNIK, BOSNIA AND HERZEGOVINA
      • about 2 hours ago

treba vojni rok,ali kad mi ne mozemo finans.podnijeti vojsku,a kantone i admin.moramo.fuj

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.