#Kapadokya'nın geleceği için bir imza...  HANDS OFF OUR CAPPADOCIA!
  • Petitioned Mevlüt Coşkun

This petition was delivered to:

Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu
Mevlüt Coşkun
Uçhisar Belediye Başkanlığı
Osman Süslü
Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı
Asım Keser (V)
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı
Prof. Dr. Mehmet Öz
Kültür ve Turizm Bakanlığı
Abdullah Kocapınar (V)
T.C. Başbakanlığı
Uğur Ünal
Nevşehir Valiliği
Mehmet Ceylan

#Kapadokya'nın geleceği için bir imza... HANDS OFF OUR CAPPADOCIA!

1. Ayça Olcaytu İşçen
    2. Petition by

Ankara, Turkey

1.
  2.
August 2013

Victory

Kapadokya ve peribacalarının zarar görmemesi için hep beraber önemli bir adım attık! Böylece, doğal, kültürel ve tarihi güzellikleriyle dünyaya kapılarını açan Kapadokya, umuyoruz ki, gelecekte bölgeyi ziyaret edecek olan milyonlarca kişi için gerçek kalmaya devam edecek! “Kapadokya’nın geleceği için bir imza” diyerek 18 Kasım 2012 tarihinde Change.org’da bir imza kampanyası başlattık. Amacımız Kapadokya’nın doğal, tarihi ve kültürel dokusuna zarar veren inşaatlara “dur” diyebilmekti. Kampanya metnimizde atılacak imzaların, “‘Arinna Otel’ ve ‘CCR Hotels’ inşaatlarının derhal durdurulmasını, koruma amaçlı imar planı onaylanmamış olan Nevşehir’in Uçhisar beldesinde bu ölçekte inşaatlara nasıl onay verildiğinin araştırılmasını ve inşaatların projeye uygun yürütülüp yürütülmediğinin incelenmesini sağlamak amacıyla yetkili kurumlara” iletileceğini bildirmiştik. İmza kampanyasının devam ettiği yaklaşık dokuz ay süresince konu hakkında çeşitli gelişmeler yaşandı. 1. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden gelen ekipler söz konusu inşaatlarda incelemelerde bulundu ve Arinna Lodge inşaatı Kasım 2012 tarihinde geçici olarak durduruldu. CCR Hotels inşaatı ise Aralık 2012’de Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonrasında durduruldu. 2. Aralık 2012’de Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden gelen bir heyet her iki inşaat alanında incelemede bulundu. 3. Milliyetçi Hareket Partisi Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, 23 Ocak 2013 tarihinde Uçhisar’da geçici olarak durdurulan Arinna Lodge ve CCR Hotels inşaatları ile ilgili olarak TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu. 4. Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu’ndan 2013 Şubat ayında gelen müfettişler, konu üzerinde üç ay süren geniş çaplı bir araştırma yürüttüler.Teftiş Kurulu’nun raporu henüz yayınlanmadı. 5. Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü, CCR Hotels inşaatı için Mayıs 2013’te proje dışına çıkan uygulamaların kaldırılarak inşaatın onaylı projeye uygun hale getirilmesine, bu uygulamaları yapan ve yaptıranlar hakkında yasal soruşturma açılmasına; Arinna Lodge inşaatının ise devamına karar verdi. 6. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Çevre Hukuku Derneği avukatları Mart 2013’te inşaatların durumunu dava konusu yaptı. Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’ne bu otellerin yapımına onay verdiği için; Uçhisar Belediyesi’ne ise Arinna Lodge inşaatının yapımına verdiği ruhsatın iptali talebiyle davalar açıldı. Kayseri 2. İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyeti, 16 Temmuz 2013 günü bölgede ve inşaatlarda incelemelerde bulundu. Mahkeme süreci devam ediyor. İmza kampanyamızın amacı, Kapadokya’nın doğal dokusunun korunması konusunda kamuoyunun desteğini almak ve söz konusu inşaatların hukuka uygunluğunun araştırılması için yetkili kurumları harekete geçirebilmekti. Senin gibi duyarlı insanların imzaları, sosyal medya paylaşımları ve diğer destekler sayesinde, yukarıda sözünü ettiğimiz gelişmeler yaşandı. Bizim için, bu imza kampanyası başarıya ulaştı. Teşekkürler! Bu aşamada artık konu hukuki sürece taşındı ve bundan sonrası yargı tarafından yürütülecek. Bu nedenle, kampanyamızın başarısını sizlerle paylaşarak kampanyamızı sonlandırıyoruz. Hukuki sürecin ve gelişmelerin takipçisi olmayı ayrıca sürdüreceğimizi bilmenizi isteriz. Gelişmeler yaşandıkça da, isterseniz, sizlerle paylaşacağız. Kampanyamıza imza vererek destek olan herkese duyarlılıklarından dolayı teşekkür ederiz. Tarihi ve doğal mirasımız Kapadokya’yı geleceğe sağlam teslim edebilmek dileğiyle, Ayça Olcaytu İşçen, Kapadokya Çevre Platformu* adına (*Kapadokya Çevre Platformu: Göreme Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği; Kapadokya Tarih, Kültür Araştırmaları ve Koruma Derneği; Ürgüp Koruma Araştırma Turizm Tanıtma ve Eğitim Derneği (KATED); ÇEKÜL Ürgüp Temsilciliği; Kapadokya Rehberler Derneği (KARED) ve Cappadocia Explorer Yayın Grubu)

Kapadokya’nın tarihini inceleyenler aslında onun baştan sona korkunun tarihi olduğunu görürler. Bazen bir istilacının saldırısı bazen de dini baskılar ve ayrımlar, bölge insanının hep korku içinde yaşamasına neden olmuş. Bugün Kapadokya’yı gezerken farkında olmadan bu korku ve acının izlerini süreriz aslında. İnsanları yeraltı şehirlerinde yaşamaya mecbur eden, kaya içine oydukları kiliselerde ibadet etmek zorunda bırakan şey, hep korkudur.

Ne yazık ki, Kapadokya’da bugün de korkuyoruz. Hem de çok korkuyoruz ve endişeliyiz… Korkumuz bir Moğol saldırısı ya da yeni bir Arap istilasından kaynaklanmıyor. Bölgenin gittikçe artan bir hızla betonlaşmasından korkuyoruz. Büyük sermayeli inşaat firmalarının Kapadokya’nın tarihi ve kültürel geçmişini hiçe sayan saldırılarından korkuyoruz. Uygunsuz ve çirkin yapılaşmalardan korkuyoruz. Kapadokya’nın milyonlarca yılda oluşmuş doğasının bir gecede yok edilmesinden korkuyoruz. Gözlerini kar hırsı bürümüş insanların umursamazlığından ve kültürsüzlüğünden korkuyoruz.

Kapadokya’da yaşıyor ya da yaşamıyor olabilirsiniz. Hatta Kapadokya’yı hiç görmemiş de olabilirsiniz. Eğer yaşadığınız dünyaya duyarlıysanız, çocuklarınıza ve bizlerden sonraki nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek istiyorsanız, Kapadokya’nın geleceği için bir imza vererek ve kampanyamızı paylaşarak çabamıza destek olabilirsiniz.

Vereceğiniz imzalar, kamuoyunda “Arinna Otel inşaatı” ve “CCR Otel inşaatları” olarak bilinen inşaatların derhal durdurulmasını, koruma amaçlı imar planı onaylanmamış olan Nevşehir’in Uçhisar beldesinde bu ölçekte inşaatlara nasıl onay verildiğinin araştırılmasını ve inşaatların projeye uygun yürütülüp yürütülmediğinin incelenmesini sağlamak amacıyla yetkili kurumlara iletilecek.

Duyarlılığı ile bizlere destek olan tüm çevre dostlarına teşekkür ederiz.

Kampanyayı düzenleyenler: Göreme Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Kapadokya Tarih, Kültür Araştırmaları ve Koruma Derneği, Ürgüp Koruma Araştırma Turizm Tanıtma ve Eğitim Derneği (KATED), ÇEKÜL Ürgüp Temsilciliği, Kapadokya Rehberler Derneği (KARED) ve Cappadocia Explorer Yayın Grubu.

UNUTMAYALIM; DÜNYADA BAŞKA KAPADOKYA YOK!

Recently, we have been shocked to see insensitive construction work doing ever more damage to the natural and historical texture of Cappadocia, one of the world’s most precious places and listed as a UNESCO World Heritage Site because of its unique geological formations as well as its wealth of historic buildings.

We are certain that every single person, regardless of their political views, must be worried about the terrible consequences of all this damage. We cannot stay quiet about this transformation of Cappadocia into a concrete pile.

As members of local conservation organizations and individuals living in Cappadocia, we are raising our voice in an effort to stop this destruction and to raise public awareness of the fragility of Cappadocia’s beauty within the legal frameworks. We have started this petition to attract the attention of the local authorities such as the Cultural and Natural Heritage Protection Board in Nevsehir and particularly the Ministry of Tourism.

Whether you live in Cappadocia, whether you have visited the area or not, if you are sensitive about the world in which you live you will want to leave an equally livable world to your children and grandchildren. To ensure a future for Cappadocia we ask you to kindly support our efforts by signing the petition.

This campaign was initiated by the Cappadocia Guides Association (KARED), the Urgup Branch of the Environment and Cultural Assets Protection Association (CEKUL), Society for the Protection of Cultural and Natural Heritage in Goreme, Cappadocia History Culture Research & Protection Assocation, Urgup Protection Research Tourism Promotion and Education Association (KATED) and Cappadocia Explorer Publication Group.

PLEASE REMEMBER - THERE IS ONLY ONE CAPPADOCIA IN THE WORLD!

Recent signatures

1. Danıştay'dan Kapadokya'daki CCR Hotels inşaatına yürütmeyi durdurma kararı

Sevgili Kapadokya dostu,
      Kasım 2012’de Uçhisar'daki Arinna Otel ile CCR Hotels inşaatlarına karşı sosyal medyada başlayan tepki büyüyerek protesto gösterisine dönüşmüş ve sizin de destek verdiğiniz imza kampanyasıyla başlayan süreçte yaşananları zaman zaman sizlerle paylaştık. Bunların içinde en önemlisi kuşkusuz TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından Mart 2013'te başlatılan ve Kapadokya Çevre Platformu tarafından desteklenen hukuki süreçti.

Şube, CCR Hotels ve Arinna Lodge inşaatlarıyla ilgili olarak, Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’ne bu otellerin yapımına onay verdiği için; Uçhisar Belediyesi’ne ise Arinna Lodge inşaatının yapımına verdiği ruhsatın iptali talebiyle dava açmıştı. Davaya bakan Kayseri 2. İdare Mahkemesi ise bilirkişi heyetinin raporu doğrultusunda yürütmeyi durdurma talebini reddetmiş, Şube de temyiz davası açmıştı.

Danıştay 14. Dairesi, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı temyiz davası sonucunda Uçhisar’daki CCR Hotels inşaatına yürütmeyi durdurma kararı verdi. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:
      “Uçhisar’da devam eden CCR otel inşaatı sit alanı içerisinde kalıyordu. Sit alanında yapılan inşaatın tarihi dokuya vereceği zarar nedeniyle dava açtık. Kayseri 2. İdare Mahkemesi’nde açtığımız davada yürütmeyi durdurmayı red kararını temyize taşıdık. Dava dosyasını inceleyen Danıştay 14. Dairesi de yürütmeyi durdurma kararını verdi.

Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı sit alanı dokusunun ve bölgenin geleneksel mimarisinin kurtulacağı anlamına geliyor. Sevindirici bir karar; Koruma Kurullarına ders niteliğinde. UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Kapadokya'da süren diğer davalarımız için de umut verici bir gelişme. Geçtiğimiz yıl, açtığımız dava süreçleri devam ederken, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Nevşehir Koruma Kurulu üyelerinin tamamı görevden alınmıştı. Koruma Kurullarının kültürel mirasımıza yönelik bilimsel davranması gerekirken, dokunun bozulmasına yol açacak yapılaşmaların altında imzalarının bulunması Koruma Kurullarını ve kurul üyelerini tartışılır hale getiriyor.”

Konuyla ilgili ayrıntılara ve Kasım 2012’de başlayan sürecin kısa bir özetine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Sevgilerimizle,
      Kapadokya Çevre Platformu adına

2. Danıştay, CCR Hotels inşaatına yürütmeyi durdurma kararı verdi

Petition Organizer

Danıştay 14. Dairesi, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı temyiz davası sonucunda Uçhisar’daki CCR Hotels inşaatına yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şube, CCR Hotels ve Arinna Lodge inşaatlarıyla ilgili olarak Mart 2013’te, Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’ne bu otellerin yapımına onay verdiği için; Uçhisar Belediyesi’ne ise Arinna Lodge inşaatının yapımına verdiği ruhsatın iptali talebiyle dava açmıştı. Davaya bakan Kayseri 2. İdare Mahkemesi ise bilirkişi heyetinin raporu doğrultusunda yürütmeyi durdurma talebini reddetmiş, Şube de temyiz davası açmıştı. Ayrıntılar ve Kasım 2012’de başlayan sürecin kısa bir özeti haberimizde.

3. Arinna Lodge'tan yazılı açıklama

Petition Organizer

Geçtiğimiz günlerde Kayseri 2. İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyetince incelenen Arinna Lodge Otel yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamanın tamamını haberimizden okuyabilirsiniz.

4. Kapadokya'daki otellere bilirkişi incelemesi

Bianet :: Kapadokya'daki Otellere Bilirkişi İncelemesi

Kapadokya Bölgesi'nde Nevşehir'e bağlı Uçhisar Beldesi'nde doğal yapıya zarar verdiği için halkın tepkisiyle inşaatı durdurulan Arinna Lodge Otel ve yanındaki CCR Hotels'i bilirkişi inceledi. Ancak Arinna'nın inşaatı Koruma Kurulu'nun kararıyla devam ediyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Hakkan, mahkemenin dava sonuçlanıncaya kadar "yürütmeyi durdurma" kararı vermesi gerektiğini, idari dava devam ederken inşaatın sürmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

5. İnşaatlar bilirkişi heyeti tarafından incelendi

Petition Organizer

Uçhisar'daki Arinna Lodge ve CCR Hotels inşaatları için davalar açılmıştı. Bu konuda önemli bir gelişme oldu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından açılan davalarda Kayseri 2. İdare Mahkemesi, inşaatların bilirkişi heyeti tarafından incelenmesine karar verdi. Bu inceleme ise 16 Temmuz günü gerçekleştirildi.

6. Mimarlar Odası Ankara Şb. ile Çevre Hukuku Derneği inşaatlara dava açtı.

Petition Organizer

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile Çevre Hukuku Derneği, Uçhisar’da yapılmakta olan “Arinna Sustainable Luxury Lodge” ile CCR Hotels inşaatları için Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü ile Uçhisar Belediyesi’ne karşı ayrı ayrı davalar açtı.

7. Reached 12,500 signatures
    8. MHP Ank. M.vekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, TBMM'ye soru önergesi verdi.

Petition Organizer

23 Ocak 2013 tarihli ve 17016 sayılı önergede, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, Uçhisar’daki söz konusu projelere ve benzeri projelere Koruma Kurulu’nun nasıl izin verdiğinin açıklanması talep ediliyor.
      Dilekçenin tam metni ve ayrıntılar haberimizde...

9. Reached 10,000 signatures
    10. Kapadokya'da bu oteller nasıl yükseliyor?

Bianet :: Kapadokya'da Bu Oteller Nasıl Yükseliyor? - Bianet

Bu web sitesi IPS İletişim Vakfınca İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansı (SIDA) desteğiyle yürütülen, "Haklar İçin Habercilik, Haberciler İçin Özgürlük" -kısa adıyla BİA3 - projesi kapsamında yayınlanmaktadır. Bu web sitesinin içeriği yalnızca IPS İletişim Vakfı'nın sorumluluğundadır ve hiçbir biçimde SIDA'nın tutumunu yansıtmamaktadır.

11. Reached 9,000 signatures
    12. Reached 8,000 signatures
    13. Kapadokya yağmalanıyor!

Serdar Paktin
      Kapadokya yağmalanıyor/Kültür Turizmi/milliyet blog

Basın halkın gözü kulağı olmalı, çevreninde. Bir zamanlar Yunanistan turizm açısından bizden kat kat ilerideydi. Zaman zaman Yunanistan'dan turistler gelir sohbet ederdik. "Turizm adına, biz bozduk çoğu yeri, bari siz sahip olun" dediklerini hatırlıyorum. Bilinçsiz ve sonradan görmenin oburluğu iştahı içinde, " nereden gelirse gelsin, yeter ki gelsin" mantığı ile kazanma hırsı tepeden tırnağa bir toplumu sarmışsa ne doğanıza ne de tarihi yerlere sahip olabilirsiniz.

14. Reached 3,000 signatures
    15. İnşaatı durdurmayı başardık!

Petition Organizer

Kanal D'de inşaatın durdurulduğuna dair yer alan haber. Birand'ın son sözleri yine çarpıcı.

16. Reached 2,500 signatures

Supporters

Reasons for signing

• Utku Uçgunoğlu ANKARA, TURKEY
      • about 1 year ago

Turizm bölgesinde yapılacak inşaat işleri için daha fazla proje denetimi yapılması gerekmekte olduğunu ayrıca, doğal, tarihi ve kültürel dokusuna zarar vermeyen yapıların yine aynı hassasiyette yapılmasını isterim.

• derya onar TüRKIYE KAYSERI KAYSERI, TURKEY
      • about 1 year ago

doğa ve kültürel mirasımız için çok önemli

• Tahir Çetiner ISTANBUL, TURKEY

Tarihi Mirasımızı korumak..

• nurgül keleş ISTANBUL, TURKEY

başka kapadokya yok

• Nilay Avşar İZMIR, TURKEY
      • about 1 year ago

sorumlu ve yetkili makamlar bu tahribata seyırcı kalmıyor rant sağlıyor.başka Kapadokyalar olsa bile hiç biri feda edilemez, hepsi dünya mirasıdır, insanlık mirasıdır.25 yıl önce 3 kez ziyeret ettiğim Kapadokya ya geçen yaz yeniden gittim.betonlaşma

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.