Haydarpaşa Garı gar olarak kalsın #HaydarpasaPort
  • Petitioning Binali Yıldırım

This petition will be delivered to:

Bakan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
Binali Yıldırım
Bakan Yardımcısı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
Yahya Baş

Haydarpaşa Garı gar olarak kalsın #HaydarpasaPort

1. Zerrin Bayrakdar
    2. Petition by

İstanbul, Turkey

İstanbul'un ve İstanbullunun simgelerinden bir tanesi haline gelmiş olan Haydarpaşa Garı'nın işlevini muhafaza etmesini talep ediyorum. Haydarpaşa Garı, gar olarak kalsın ve trenler buradan hareket etmeye devam etsinler.

15 Kasım 2012'de İstanbul Belediye Meclisi, Haydarpaşa Port Projesi'ni onayladı. Bu karar ile Haydarpaşa Garı ve içinde bulunduğu bölge geri dönülmez şekilde değişime uğrayacak ve o bölgeye alışveriş merkezleri, otel ve benzeri ticari işletmeler açılacak.

Böylece, toplumsal değerlerimizden biri daha elimizden alınacak. Derhal harekete geçip bu kararın geri çevrilmesi için çaba sarfetmezsek tarihten bir parça daha yok olabilir.

Yıllar boyunca, İstanbul'a göçenlerin, şehrin mevcut nüfusunun yarısından fazlasının İstanbul'a giriş yaptığı bu kapının kapanmasına izin vermeyelim. Eminim ki, Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ın ailesi de, Kasımpaşalı olmadan önce bu kapıdan İstanbul'a girmiştir. Hepimiz için tarihi ve kültürel önemi yadsınamayacak kamuya ait anıt niteliğinde bir binadan söz ediyoruz.

Tarihimizin bize bıraktığı bu binanın otel veya ticaret merkezi olmaması için ona sahip çıkmalı ve karar vericilere kararlılığımızı göstermeliyiz. Kampanyama destek vererek Haydarpaşa Garı'nın muhafaza edilmesi talebini Bakan Binali Yıldırım ve Bakan Yardımcısı Yahya Baş'a hep beraber iletelim.

Recent signatures

1. Haydarpaşa'da neler oluyor?

Petition Organizer

Haydarpaşa’da Neler Oluyor?

2004 yılından beri Haydarpaşa Dayanışması adını taşıyan Mühendislik ve Mimarlık Odalarının, Birleşik Taşıma Sendikası ve Demokratik Kitle örgütlerinin oluşturduğu platformun Haydarpaşa Garı’nın gar olarak işlevini sürdürmesi için verdiği çaba ve eylemler sürdürülmektedir. 15 Kasım 2012 tarihinde gazetelerde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Haydarpaşa Port projesini onayladı haberleri çıkınca İstanbul için pek çok olumsuzluklar içeren bu proje ile yok edilecek Haydarpaşa Garı için Change.org’da “Haydarpaşa Garı gar olarak kalsın” kampanyasını başlattım ve Ocak 2013 başında sayısı 15.000’i geçen imzaları kağıda dökerek dosyalar içinde muhatabı olan Ulaştırma Bakanlığı’na Ankara’da Birleşik Taşıma Sendikası Genel Başkanı tarafından randevu alınarak teslim edilmiştir. Bugün için kampanyadaki imza sayısı 21.293 tür. Bu kampanyanın yanı sıra İstanbul- Ankara arasındaki demiryolu ulaşımının Gebze’de kesilmesi ile başlayan Haydarpaşa Gar merdivenlerindeki eylemler 136 haftadır her pazar 13:00-14:00 saatleri arası, 115 haftadır da her perşembe 20:00-21:00 saatleri arası “Haydarpaşa Gar’dır, gar kalacak”sloganı ile değişik içerikli olarak yapılmaktadır. Bütün bu çabalarımız sonucu Haydarpaşa Port adı ile anılan proje gündemden düşmüştür. Ancak rant peşinde olan iktidarın bunun yerine kapalı kapılar ardında bir takım projeler hazırladığı zaman zaman basında yer almaktadır. Son olarak 18 ve 19 Ağustos 2014’te değişik gazetelerde “Haydarpaşa Hızlı Tren Garı olacak” şeklinde haberler çıktı. Bu haberlerin gerçek olup olmadığını öğrenmek için bilgi edinme yasası kapsamında Ulaştırma Bakanlığından bilgi istedim. Ulaştırma Bakanlığı’nın sorularımı ilettiği TCDD’den gelen cevap aynen şöyle: "Söz konusu haberin hangi kaynağa dayandırılarak yapıldığı hakkında bir bilgi bulunmamakta olup, genel müdürlüğümüzün Haydarpaşa garının hızlı tren garı olarak kullanılıp kullanılmaması ile ilgili şu aşamada alınmış bir kararı bulunmamaktadır.” Bana bu cevap geldikten sonra TCDD’nin Kadıköy Belediyesine başvurarak Anıtlar Kurulundan geçen Haydarpaşa Garı’nın restorasyon projesi için inşaat ruhsatı istediğini öğrendim. Ancak Kadıköy Belediyesi Gar ve çevresinin 1/1000’lik imar planları olmadığı için bu projeye ruhsat verememiştir. Hazırlanan restorasyon projesinde Haydarpaşa’ya gar işlevi verme çok net değilken, binaya değişik işlevlerin yüklendiği görülmektedir. Dolayısıyla bana verdikleri cevapla da bu niyetlerini açıklamışlardır. Haydarpaşa Gar kalana kadar eylemlerini sürdürme kararında olan Haydarpaşa Dayanışması adına sizlerin de desteğini istiyorum.
      Bunun için kampanyayı daha çok duyurmalı ve paylaşmalıyız. Duyurunun en altındaki bağlantılardan Facebook ve Twitter’da paylaşabilirsiniz.

Kampanya linki: www.change.org/Haydarpasa

Sevgilerimle,

2. Reached 20,000 signatures
    3. Haydarpaşa çevresine verilen imar izni iptal, oralar yeşil alan kalacak.

Serdar Paktin
      Petition Organizer
      Haydarpaşa Port projesi iptal

Haydarpaşa Garı'na verilen imar izni tüp geçite takıldı. Turistik ve ticari merkez olarak Haydarpaşa Port projesine dahil edilen Haydarpaşa Garı'yla ilgili imar izni iptal edildi. Yapılan itiraz üzerine inceleme başlatan Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul Boğazı'nın altından geçecek Karayolu Tüp Geçişi Projesi'nin imar planlarına işlenmediğini belirledi.

4. Reached 6,000 signatures

Supporters

Reasons for signing

• Bahar Atilcan İSTANBUL, TURKEY
      • 1 day ago

Haydarpaşa hepimizindir

• Lalehan Erhan İSTANBUL, TURKEY
      • 3 days ago

En azından eski İstanbul u hatırlamak için bir iki eski tarihi objeler lütfen yerinde kalsın

• SEDA PERÇİ İSTANBUL, TURKEY
      • 4 days ago

Haydarpaşa garı müze olarak kalmalı .

• Burcu Öztürk İSTANBUL, TURKEY
      • 5 days ago

Bir tarih yandaş rantlara kurban ediliyor

• ayşe westerveld ISTANBOEL, TURKEY
      • 6 days ago

Tarihi eserimiz olduğu içi.n

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.