Free Phuong Uyen & Dinh Nguyen Kha Now!
  • Petitioned Bà Navanethem Pillay

This petition was delivered to:

Chủ Tịch Ủy Ban Nhân Quyền Liên Hiệp Quốc (President of the Human Rights Council)
Bà Navanethem Pillay
Chủ Tịch Tiểu Ban Nhân Quyền, Quốc Hội Âu Châu
Barbara Lochbihler

Free Phuong Uyen & Dinh Nguyen Kha Now!

1. DienDan ChinhTri
    2. Petition by

San Diego, CA

Nguyễn Phương Uyên viết 2 câu thơ này và bị bắt vì tội tuyên truyền chống phá nhà nước (ĐL 88 & 79 BLHX)

Vì tổ quốc chống ngoại xâm

Vì tiền đồ dân tộc chống tham nhũng

HANOI, Oct 25, 2012 (AFP) - A 20-year-old Vietnamese student, missing for two weeks since a police raid on her home, is being held for allegedly spreading propaganda against the one-party communist state, reports said Thursday.
University student Nguyen Phuong Uyen, who was detained on Oct.14, is accused of distributing anti-state leaflets and is being questioned as part of a case involving “security matters”, according to a brief report in the state-run Ho Chi Minh City Law newspaper.
Uyen, a student at Ho Chi Minh City's Food Technology University, is being held at a jail in Long An province in southern Vietnam, the report said, quoting sources involved in the investigation.
Charges of disseminating anti-state propaganda, which carry a maximum sentence of 20 years in jail, are routinely laid against dissidents in a country where the ruling Communist Party forbids all political debate.
Uyen was arrested “after 10 policemen stormed into her room”
and was held at an undisclosed location, according to an open letter by Uyen's classmates to Vietnam's President Truong Tan Sang on Saturday.
The letter, widely reproduced on Vietnamese-language websites, said Uyen was “always the first in line to help school charity events and activities,” the students wrote, calling for her immediate release.
Rights groups accuse Vietnam of stepping up its fight to stamp down on dissident in recent years, amid scrutiny from increasingly bold online critics.
A copy of Uyen's arrest warrant was posted on Vietnamese-language blogs and social forums, while online reports said she had participated in anti-China activities and joined campaigns against rampant corruption in the communist state.
Vietnam routinely arrests and imprisons anti-China demonstrators and anti-corruption activists, with dozens of bloggers, lawyers and activists currently serving lengthy jail terms for involvement in peaceful protest.
Charges of propaganda fall under article 88 of the criminal code, which rights groups say is one of many “vaguely defined articles” regularly used to prosecute dissidents.
Last month, a court in southern Vietnam jailed three bloggers for up to 12 years for “anti-state propaganda” at a brief but dramatic hearing, prompting objection from the United States, EU and international rights groups.

Vietnam sentences 2 students to 6 and 8 years in prison for distributing anti-China leaflets

A Vietnamese court has sentenced two student activists to between six and eight years in prison for distributing leaflets calling on people to demonstrate against China.

The sentences Thursday were the latest in an intensified crackdown against dissent in the one-party, authoritarian state.

Lawyer Nguyen Thanh Luong says Nguyen Phuong Uyen was sentenced to six years, while Dinh Nguyen Kha received eight years after a one-day trial.

They were arrested in October in Ho Chi Minh city for handing out leaflets urging protests against China's territorial claims in the South China Sea.

Popular anger against China puts Hanoi in a difficult position because it can't afford to alienate Beijing, its large, fellow Communist neighbor.

Luong said the two meant to demonstrate "patriotism and did not mean to oppose the government."

Recent signatures

1. Reached 2,000 signatures
    2. Kết quả phiên tòa do nhà cầm quyền CS dàn dựng nhằm trả thù 2 sinh vien

Petition Organizer

Nguyễn Phương Uyên: "Tôi là sinh viên yêu nước, nếu phiên tòa hôm nay kết tội tôi, thì những người trẻ khác sẽ sợ hãi và không còn dám bảo vệ chủ quyền của đất nước. Nếu một sinh viên, tuổi trẻ như tôi mà bị kết án tù vì yêu nước thì thật sự tôi không cam tâm".

Đinh Nguyên Kha: "Tôi trước sau vẫn là một người yêu nước, yêu dân tộc tôi. Tôi không hề chống dân tộc tôi, tôi chỉ chống đảng cộng sản. Mà chống đảng thì không phải là tội".

(Lời tuyên bố mạnh mẽ và đanh thép của 2 sinh viên yêu nước Phương Uyên - Đinh Nguyên Kha trước phiên tòa tố cáo chế độ cộng sản.)

Phiên tòa kết thúc lúc 16h00 với những bản án nặng nề đối với 2 sinh viên yêu nước.

- Đinh Nguyên Kha bị kết án 8 năm tù giam, 3 năm quản chế.

- Nguyễn Phương Uyên bị kết án 6 năm tù giam, 3 năm quản chế.

3. Reached 1,000 signatures
    4. 2 Câu Thơ Yêu Nước Của Phương Uyên

Petition Organizer

Nguyễn Phương Uyên viết 2 câu thơ này và bị bắt vì tội tuyên truyền chống phá nhà nước (ĐL 88 BLHX)

Vì tổ quốc chống ngoại xâm

Vì tiền đồ dân tộc chống tham nhũng

5. Reached 250 signatures
    6. TIẾP TỤC VỤ VIỆC NỮ SINH NGUYỄN THỊ PHƯƠNG UYÊN BỊ MẤT TÍCH

Petition Organizer

(NKYN) - Như vậy là hôm nay 22/10, Trung tá Đăng Văn Hùng - trưởng công an P.Tây Thạnh, Q.Tân Phú, TP.HCM đã xác nhận bằng miệng với mẹ của nữ sinh Phương Uyên là cô này đang bị bắt giữ và chuyển cô về Long An để "tìm chứng cứ phạm tội" (?!)

Qua trao đổi với mẹ của Phương Uyên, Trung tá Hùng nói: "Chúng tôi biết [việc bắt giữ Uyên] là sai quy trình nhưng nó có vấn đề riêng chứ không phải chúng tôi không hiểu điều đó đâu. Gia đình phải hết sức bình tĩnh, trong giai đoạn này sẽ có rất nhiều thành phần tác động đến gia đình đừng có nghe cái tác động rồi lại có những cái, cái, cái không tốt!"

Quý vị có thể tưởng tượng được là ở một đất nước "thượng tôn pháp luật" như ở VN, một nữ sinh 20 tuổi bị bắt mà không có đến một văn bản, giấy tờ nào mà người thân chỉ được thông báo bằng...miệng.

Toàn bộ nội dung buổi làm việc đã được ghi âm, ghi hình và mẹ của nữ sinh Phương Uyên và Nguyễn Thị Nhung đang nắm giữ.

" Chúng tôi biết là sai quy trình, tôi biết gia đình rất lo lắng nhưng nó có vấn đề riêng"

Chiều nay bà Nguyễn Thị Nhung, mẹ nữ sinh Nguyễn Phương Uyên đã đến công an phường Tây Thạnh để làm rõ về tình trạng của em. Ông Nguyễn Văn Tiến, phó công an phường đón tiếp: " thế bây giờ như thế này , tôi là phó trưởng công an phường, thì chút xíu nữa đây sẽ có anh trưởng công an phường trực tiếp nói chuyện với gia đình, đó.

7. Reached 100 signatures
    8. Công an phường phủ nhận việc bắt nữ sinh viên trường Công nghiệp thực phẩm

Petition Organizer

Công an phường, nơi bắt cô Nguyễn Phương Uyên, trưa chủ nhật, 14.10.2012, đã phủ nhận việc bắt nữ sinh viên trường Công nghiệp thực phẩm này.

Theo bà Nguyễn Thị Nhung, 40 tuổi, mẹ của Phương Uyên, thì hôm 12 tháng 10 vừa qua là sinh nhật lần thứ 20 của cô sinh viên này. Bà cho biết, vào ngày sinh nhật cô bé đã gọi điện thoại xin mẹ cho thêm tiền để chia vui với các bạn.

Cũng theo bà Nhung, mãi tới trưa 16.10.2012, một người bạn ở khu trọ chung với Phương Uyên mới gọi điện thoại cho biết rằng Uyên đang bị giam tại công an phường, nơi sau đó, ba của nữ sinh viên này đến hỏi, thì lại nghe lời chối của công an.

Hiện nay bà Nhung và chồng bà đang rất lo lắng không biết con mình đang ở đâu. Theo nữ sinh viên cùng bị bắt trưa Chủ nhật thì họ và Phương Uyên bị bắt lên phường Tây Thạnh, quận Tân Phú. Ngày hôm sau các cô này còn mang cơm lên nuôi Phương Uyên ngay tại đồn công an này.

Quý độc giả nào có cách điều tra, xin tìm cách báo cho gia đình của nữ sinh viên này biết nên làm thế nào

9. Reached 25 signatures

Supporters

Reasons for signing

• Cuc Tran HOUSTON, TX

Please Freedom PHUONG UYEN and DINH NGUYEN KHA

• Tap Vu EGG HARBOR TOWNSHIP, NJ

For human rights in Vietnam

• Tri Huynh CHANDLER, AZ

Freedom for Vietnam

• John Mandryk BASILDON, UNITED KINGDOM
      • about 1 year ago

bacause every human being has a right to voice there opinions

• v.k Tran AUSTRALIA
      • over 1 year ago

There is no Human rights in Vietnam I believe

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.