• Petitioned Elvan Omay

This petition was delivered to:

Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler Direktörü
Elvan Omay
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mütevelli Heyeti Başkanı
Rifat Sarıcaoğlu

1. Kamusal Sanat Mirası
    2. Petition by

Istanbul, Turkey

for English please follow this link: http://change.org/laureateistanbul

İstanbul’un kültür-sanat ve eğitim platformu olma vaadiyle açılan santralistanbul, Çağdaş Sanat Müzesi'nin kapatılmasının ardından, İstanbul Bilgi Üniversitesi sanat koleksiyonunu müzayedede satışa çıkardı. 2007’de açıldıktan sonra, Paris’teki Centre Pompidou, Karlsruhe’deki ZKM ve Leon’daki MUSAC gibi kurumların sergilerine ev sahipliği yapan ve Türkiye sanat tarihine dair Modern ve Ötesi gibi kapsamlı sergiler düzenleyen santralistanbul, Çağdaş Sanat Müzesi koleksiyonunun dağılmasına izin vererek kamu mirasına ihanet ediyor.

17 Şubat 2013’te Sofa Otel’de gerçekleştirileceği duyurulan müzayedeyi düzenleyen Maçka Mezat, aralarında santralistanbul’un da bulunduğu koleksiyonların kaynağına dair bir açıklamada bulunmazken, satışı şu şekilde tanıtıyor: “150 adet eserden oluşan ve hemen her sanat disiplininden örnekler taşıyan özel koleksiyonların müzayedesi, Türk modern ve çağdaş güzel sanatlarının çok önemli yapıtlarını içermektedir.”

Türkiye’deki yakın sanat tarihinin önemli bir kesitini barındıran bir üniversite koleksiyonundaki sanat eserlerini özel koleksiyonlara teslim etme kararının etik boyutunu tartışmak gerekiyor. Bu koleksiyon, kamuya açık bir müzenin hem güvenli bir emanetçi olacağı hem de üniversite bünyesinde akademik araştırmalara imkan tanıyacağı vaatleri doğrultusunda oluşturuldu. Bahsedilen vaatlerin hiçbirini yerine getirmeyen İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin, koleksiyonu ikinci el piyasaya çıkarması basit bir satış işleminden ibaret değildir; aksine, Türkiye’nin kamuya ait sanat mirasına yapılan bir saldırı niteliği taşımaktadır.

Bilgi Üniversitesi yönetimi bu kararından vazgeçinceye kadar kamuoyu oluşturmak suretiyle direneceğimizi ilan ederiz.

Recent signatures

1. Bağış eserler satılmayacak

Gmail: Email from Google

10+ GB of storage, less spam, and mobile access. Gmail is email that's intuitive, efficient, and useful. And maybe even fun.

2. Reached 3,000 signatures
    3. Santralistanbul’a nasıl güvenilecek?

Petition Organizer

Kamusal Sanat Mirası ise “müze koleksiyonlarından eserlerin çıkarılması sıkça yapılan bir işlemdir; ancak bu işlem belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilebilir” diyor. Açıklamada, Bilgi Üniversitesi bildirisinde verilen müze örneklerinden Guggenheim ve MoMA New York’un da üyesi olduğu, Modern ve Güncel Sanat Müzeleri ve Koleksiyonları Uluslararası Komitesi CIMAM’ın 10 Kasım 2009’da kabul ettiği ve Haziran 2011 yeniden düzenlediği, ‘Modern ve Güncel Sanat Müze Koleksiyonlarında Eserin Elden Çıkarılması Hallerinde Takip Edilmesi Gereken Genel İlkeler’ belgesi hatırlatılıyor.

Santralistanbul'a nasıl güvenilecek? | Yeşil Gazete

Kamusal Sanat Mirası, koleksiyonunun satışı nedeniyle geçtiğimiz günlerde bir imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasının metninde santralistanbul'un koleksiyonunun dağılmasına izin vererek kamu mirasına ihanet ettiği belirtildi. 8 Şubat'ta verilen yanıtta ilgi, eleştiri ve taleplerin memnuniyetle karşılandığını, fakat taleplere olumlu yanıt verilmeyeceği ifade edildi.

4. Galerist'ten uyarı!

Petition Organizer

Uyarı; Maçka Mezat Müzayedesi Hakkındadır.

Maçka Mezat tarafından 17 Şubat Pazar günü düzenlenecek müzayedede satışa çıkarılacak Nil Yalter'in 'Başsız Kadın' isimli videosu, eser edisyonu olarak kabul edilmeyen ve parasal değer taşımayan bir sergileme kopyasıdır. Eser 2007 yılında "Modern ve
      Ötesi" isimli sergi sebebiyle Santral Istanbul koleksiyonuna sanatçı
      tarafından gösterim amaçlı olarak bağışlanmıştır.

GALERIST

2001 yılında kurulan Galerist, İstanbul'un iki farklı mekânında hem yerel hem uluslararası...

5. Haraç mezat satış beklemiyorduk!

Petition Organizer

Santralistanbul koleksiyonunu satışa çıkaran Bilgi Üniversitesi’ne tepkiler sürüyor. Sema Gürbüz “Eserlerimi sembolik fiyata verdim” dedi. Yüksel Arslan’ın satışa yorumu ise ‘Korkunç’ oldu...

6. Reached 2,500 signatures
    7. Müzayede takibe alındı

Petition Organizer

İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul koleksiyonu müzayedesine sanatçılardan soru yağmuru.

Seda Yoruker's Twitter Photo

Müze/Üniversite, Kültür Bakanlığı ve Sanatçılara Sorular - "Müzayede Takibe Alındı" Evrim Altuğ, Cumhuriyet, 4 Şubat http://t.co/bCZy8GB2

8. Bir müze koleksiyonu parçalanıyor

Sözün bittiği yer
      Selma Gürbüz (sanatçı): Galeri Nev, benden ve diğer sanatçılardan sembolik fiyatlarla müzeye eserler satmıştı. Şimdi ise düşük fiyatlarla alınan ve bağışlanan eserlerin müzayede yoluyla satışa sunulduğunu görüyorum. Bu, sözün bittiği yerdir.

9. Akademik skandal

Akademik skandal - Sabah - 05 Şubat 2013

İLİŞKİLİ HABERLER Akademik skandal Eserler, kurumsal faaliyet için önemliydi Santralistanbul'un, müzeye alınan eserleri satışa çıkarması tepki çekti. "Sözün bittiği yer" diyen sanatçılar "Ricayla alınan eserlerin satılması terbiyesizlik ve kültürsüzlüktür" ifadesini kullandı Türkiye'nin önd e gelen çağdaş sanatçılarının eserlerinin yer aldığı Bilgi Üniversitesi'ne bağlı Santralistanbul Koleksiyonu'ndan eserler, Maçka Mezat tarafından 17 Şubat'ta düzenlenecek müzayedede satışa çıkacak.

10. "Peynir ekmek gibi satmak tatsız"

Petition Organizer

Koleksiyonun satışına karşı çıkan imzalara Yüksel Arslan da eklendi.

Cumhuriyet 05.02.2013 Evrim Altuğ'nun Santralistanbul Haberi

11. Bağışlanan tarihi eserlerin satışına tepki

Serdar Paktin
      Petition Organizer

Altı yıl önce İstanbul'da eski Silahtar Ağa Elektrik Santralı'nın bulunduğu arazinin tahsis edilmesiyle oluşturulan Santralistanbul, şimdilerde tepkilerin odağı haline gelmiş durumda. Santralistanbul açıldığı zaman Türkiye'de artık dev sergilerin açılabileceği belirtilmişti ve büyük umutlar vaadedilmişti. Santralistanbul'da oluşturulan Çağdaş Sanat Müzesi'ne Türkiye'nin dört bir yanından çok düşük fiyatlarla ve bağışlarla tarihi eserler kazandırılmıştı. Eserlerin birçoğu bağışlananlardan oluşuyordu. İstanbul’un kültür-sanat ve eğitim platformu olma vaadiyle açılan Santralistanbul, Çağdaş Sanat Müzesi'ni kapatma kararı aldı. Kapama kararının ardından, İstanbul Bilgi Üniversitesi sanat koleksiyonunu müzayedede satışa çıkardı.

12. Reached 1,500 signatures
    13. Santralistanbul koleksiyonu için mücadele başladı

Petition Organizer

Santralistanbul Çağdaş Sanatlar Müzesi koleksiyonundaki eserlerin müzayedeye çıkması üzerine toplanan sanatçı, küratör ve hukukçular; koleksiyonun bütünlüğü için neler yapılabileceğini etraflıca tartıştı ve bir ‘Hareket Planı’ belirledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2007 yılında açılan Santralistanbul Çağdaş Sanatlar Müzesi koleksiyonundaki eserlerin müzayedeye çıkmasının tartışmaları sürüyor. Maçka Mezat tarafından 17 Şubat’ta İstanbul Sofa Hotel’de yapılması planlanan müzayedede, sanat eleştirmeni Evrim Altuğ’un tespit ettiği kadarıyla koleksiyona ait 36 eser yer alıyor. Bilgi Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göreyse 70 eserin satılması söz konusu; aralarında Nil Yalter’in ‘Göbek Dansı’, Yüksel Arslan’ın ‘Arture’ ve Hakkı Anlı’nın ‘İsimsiz’ adlı eserleri de bulunuyor ki bunlar müze koleksiyonuna bağış yoluyla katılmışlar.

Devamı: http://www.zaman.com.tr/kultur_santralistanbul-koleksiyonu-icin-mucadele-basladi_2049695.html

14. Reached 1,000 signatures
    15. Bakanlık ile üniversite hülle yaptı

Petition Organizer

Yasaya göre müze envanterine kayıtlı eserler özel şahıslara satılamıyor. Peki Santralistanbul Müzesi koleksiyonu nasıl müzayedeyle satışa çıkarılıyor? İşte Kültür Bakanlığı ile Bilgi Üniversitesi arasında yaşanan hülleli satışın öyküsü.

16. Reached 500 signatures

Supporters

@Ladyimam

Feb 07, 2013

Bilgi Üniversitesi @BilgiOfficial: @Santralistanbul koleksiyonunu özel koleksiyonlara aktarmaktan vazgeç! http://t.co/EzzE9Wnw via @change

İmamınGülüツ
    23.6k followers

@MugeAkgun_R

Feb 07, 2013

Bilgi Üniversitesi @BilgiOfficial: @Santralistanbul koleksiyonunu özel koleksiyonlara aktarmaktan vazgeç! http://t.co/v338lNZz via @change

Müge Akgün
    998 followers

@koraycaliskan

Feb 07, 2013

Şu koleksiyonu kurtaralım. Bilgi Üniversitesi sanatı satmasın. Hadi kardeşim 191 kişi lazım. İmzala: http://t.co/LEBUYi9h via @change

Koray Çalışkan
    31.2k followers

@cemdinlenmis

Feb 03, 2013

Bilgi Üniversitesi, santralistanbul koleksiyonunu müzayedeye çıkarmaktan vazgeç! https://t.co/o37K9CsF via @change

Cem Dinlenmiş
    52.2k followers

@ismet_berkan

Jan 31, 2013

Muzeden muzayedeye... “@lifeisaturkubar: Works acquired for #SantralIstanbul collection are on the auction block! http://t.co/RR7aRWxb”

İsmet Berkan
    69.8k followers

@yasemininceoglu

Feb 03, 2013

Bilgi Üniversitesi Santralistanbul koleksiyonunu özel koleksiyonlara aktarmaktan vazgeç! https://t.co/iybTARMp

Yasemin İnceoglu
    9.65k followers

@koraycaliskan

Feb 07, 2013

Bilgi Üniversitesi @BilgiOfficial: @Santralistanbul koleksiyonunu özel koleksiyonlara aktarmaktan vazgeç! http://t.co/LEBUYi9h via @change

Koray Çalışkan
    31.2k followers

@OpFl

Feb 02, 2013

Yeniden: İmzalar!! İstanbul #Bilgi Üniversitesi: #santralistanbul koleksiyonunu özel koleksiyonlara aktarmaktan vazgeç! http://t.co/MMHASPdw

Hakan Akçura
    1.34k followers

@GaleriNev

Feb 02, 2013

İstanbul Bilgi Üniversitesi: santralistanbul koleksiyonunu özel koleksiyonlara aktarmaktan vazgeç! http://t.co/x6iRmZG0

Galeri Nev İstanbul
    1.01k followers

@larafresko

Feb 02, 2013

#imzalayın: İstanbul Bilgi Üniversitesi: santralistanbul koleksiyonunu özel koleksiyonlara aktarmaktan vazgeç! http://t.co/4YYeAtu3

Lara Fresko
    993 followers

@lifeisaturkubar

Feb 01, 2013

İstanbul Bilgi Üniversitesi: santralistanbul koleksiyonunu özel koleksiyonlara aktarmaktan vazgeç! http://t.co/q9BI9i68

vasif kortun
    1.94k followers

@Sizemagazine

Feb 02, 2013

Bir imza da siz atın! Santralistanbul (Official) özel koleksiyonunun satışını, hep birlikte durduralım. http://t.co/XMdg7OzN

Size Magazine
    973 followers

@ozuckan

Feb 01, 2013

İstanbul Bilgi Üniversitesi: santralistanbul koleksiyonunu özel koleksiyonlara aktarmaktan vazgeç! https://t.co/5UJGhcX6 via @change

Ozgur Uckan
    5.35k followers

Reasons for signing

• ahmet turunç SAMSUN, TURKEY
      • over 1 year ago

the art is coming from soul, it can't go to pocket like money

• Aziz Tufan DERSAADET, TURKEY
      • over 1 year ago

Bunun ahlaklı bir davranış olmadığını düşünüyorum

• Asuman Emrence İSTANBUL, TURKEY
      • over 1 year ago

Bütün ülkeler eski binalarını koruyor. Bizler neden yok ediyoruz.

• Ozan Yaman ISTANBUL, TURKEY

Bilgi üniversitesinde okuduğum için

• ASİYE ŞAHİN IZMIR, TURKEY

kültür mirasımızı koruyalım

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.