Aturem els estudis de prospeccions marines d'hidrocarburs a la costa catalana
 • Petitioned Dirección General de Política Energética y Minas

This petition was delivered to:

Dirección General de Política Energética y Minas

Aturem els estudis de prospeccions marines d'hidrocarburs a la costa catalana

  1. Petition by

   Aturem les prospeccions a la costa catalana

Català

Español

English

 

El passat 17 de gener, el BOE anunciava la sol·licitud de permisos de prospeccions per localitzar hidrocarburs a la Costa Catalana. El document és accessible a través d’aquest enllaç:

http://www.boe.es/boe/dias/2013/01/17/pdfs/BOE-B-2013-1673.pdf

Segons aquest document, l'empresa Capricorn Spain Limited ha sol·licitat a la Direcció General de Política energètica i Mines a els permisos per a la recerca d'hidrocarburs (gas i petroli) a la zona de la Costa Catalana. Es tracta d’un projecte de prospecció de la geologia del fons marí en una extensa àrea. L'objectiu és trobar indicis de bosses de gas natural i/o de petroli per a la seva explotació.

Pocs dies després, apareixia al BOP un anunci de la Dependència d’Indústria i Energia de la subdelegació del Govern a Girona, pel qual se sotmetia a informació pública l’estudi d’impacte ambiental del projecte denominat “Campanya sísmica en àrees lliures del Golf de Lleó, enfront de les costes de Catalunya i Balears”. Aquest és un altre projecte de prospeccions sísmiques, però que comporta un àrea d’afectació molt major i que ja està en una fase més avançada.

Aquests estudis posen en perill els ecosistemes marins, especialment les poblacions de cetacis. En aquest sentit, són coneguts els danys acústics que es produeixen sobre els peixos, cefalòpodes, cetacis i coralls. Cal destacar que l'àrea d'estudi és enorme i afecta zones d’alt valor ecològic i passos de fauna migratòria. Cal tenir present que en aquesta àrea hi ha poblacions de cetacis de gran importància, protegits per diferents Directives, com la Directiva Hàbitats (Directiva 92/42/CEE), la Llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat 42/2007 i la Llei 41/2010 de Protecció del Medi Marí.

Cal avançar cap a sistemes energètics sostenibles tot començant a treballar en una transició cap a un model on els recursos es destinin a les activitats essencials. Recordem que aquesta zona té el turisme i la pesca com a princpials sectors econòmics. Les prospeccions marines i la possible explotació d’hidrocarburs a la zona, podrien suposar greus efectes sobre aquests sectors. A més, aquesta és una zona proposta per a fer una gran reserva marina (projecte INDEMARES) finançat per un LIFE+ i suportat pel propi Estat espanyol (CSIC).

La fi del petroli és cada dia més a prop i tècniques com el fracking o les prospeccions marines no donen resposta a aquesta situació. Cal apostar per un canvi de sistema energètic basat en la reducció del consum i la utilització d’energies netes i renovables.

Les entitats sotasignants, treballarem per evitar qualsevol projecte d’aquestes característiques. Presentarem al·legacions al projecte i, si cal, tirarem endavant procediments judicials que els aturin. Però per aconseguir-ho cal el suport de tota la ciutadania. Ens hi ajudes?

ADENC

Àgora Vilamajor

ANJI Mar D'Amunt

Aritjol-Salvem el Crit

Associació de Naturalistes de Girona

Associació de Veïns de La Satalia

Associació mediambiental Vall del Ges.Net

Associació per a la Defensa dels Drets dels Animals

Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona

Campanya Repsolmata

Centre per la Sostenibilitat Territorial (CST)

CEPA

Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny

Ecologistes de Catalunya

Ecologistes en Acció

Entrepobles

Gent del Ter

GEPEC-EdC

GOB Menorca

Grup per a la Defensa del Medi Natural de la Segarra - EdC

IAEDEN (Institució Altempordanesa per la Defensa i Estudi de la Natura)-Salvem l’Empordà

OCEANA

Projecte NINAM

Xarxa de l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG)

To:
Dirección General de Política Energética y Minas
Aturar els estudis de prospeccions marines a la costa catalana

Sincerely,
[Your name]

Recent signatures

  News

  1. Reached 3,000 signatures

  Supporters

  Reasons for signing

   • 8 months ago

   collons deixeu la terra en pau d' una .....vegada PROU EXPOLI

   REPORT THIS COMMENT:
   • 8 months ago

   El proyecto INDEMARES es mas sostenible y necesario.

   REPORT THIS COMMENT:
  • M.Teresa Llonch GERONA, SPAIN
   • 8 months ago

   Porque siempre es lo mismo, prevalece el dinero a todo lo de más y creo que ya es suficiente de que se hagan mas ricos los ricos y los demas solo nos toquen los problemas que esto sin lugar a dudas nos traerá. Yo quiero una costa limpia y sin torres de prospección. No,No, No y No no quiero más " mierda" en el mar.....

   REPORT THIS COMMENT:
  • Jordi Morales Mateu ARENYS DE MAR, SPAIN
   • 8 months ago

   El medi ambient i les energies renovables.

   REPORT THIS COMMENT:
  • Saskia Griffiths MALLORCA, SPAIN
   • 8 months ago

   No es ya toda la destrucción mundial bastante para saber que mas que nunca debemos protegir nuestro planeta y sus vidas? Las islas ya tienen que luchar lo suficiente para mantenerse bellas como para que tengamos que hecharle mas leña al fuego. Abran los ojos señores. El dinero, la economia, no nos esta llevando a ninguna alegria, a ninguna iluminacion. Luchen por lo menos para mantener lo poco del mundo natural que nos queda......

   REPORT THIS COMMENT:

  Develop your own tools to win.

  Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.