AB Ülkelerine: #Erasmus Programını Kurtarın!
  • Petitioning AB Parlamentosu

This petition will be delivered to:

AB Parlamentosu
Avrupa Konseyi
Avrupa Komisyonu

AB Ülkelerine: #Erasmus Programını Kurtarın!

1. Mesut ESEN
    2. Petition by

Mesut ESEN

Istanbul, Turkey

Erasmus tehlikede mi? Evet!

1987’den beri 33 ülkeden 2.2 milyon öğrenciye bambaşka dünyaların kapısını açan Avrupa Birliği Öğrenci Değişim Programı Erasmus tehlikede! Eğer Avrupa Birliği Erasmus bütçesini kısıtlama kararını geri çekmezse bundan sonra Erasmus yalnızca maddi imkanı yeterli olan öğrencilerin katılabileceği bir “ayrıcalık” olacak.

Pek çok şanslı öğrenci gibi Erasmus hayalimi gerçekleştirdiğimde 19 yaşındaydım. Hayata karşı meraklı, farklı kültürleri ve farklı insanları gözlemlemeye aç, hevesli bir gençtim. Erasmus değişim programı sayesinde Yunanistan’a gittim, kendi ailemin maddi imkanlarıyla bunun gerçekleşmesi olanaksızdı.

Bir düşünsenize, evinden binlerce kilometre uzakta, bir öğrenci yurdu mutfağında farklı uluslardan bir düzine öğrenci aynı anda yemek pişiriyor. Herkes birbirinin eksiğini tamamlıyor. Eksikler, bazen bir bilgi, bazen kültürel bir detay, bazen de yalnızca dost özlemi oluyor. Böyle bir dayanışmanın ve alışverişin karşılıksız, canı gönülden yapıldığını düşünün. Öğrenci değişiminin ilk gününden itibaren “ailem” olan Erasmus kardeşlerim sayesinde, herkesin “insan” olduğu özgür bir dünyaya inandım.

Doğduğu andan beri aynı ülke sınırlarında yaşamış biri için üniversite yıllarında Erasmus’a katılarak farklı kültürlere şahit olmak, “başkalarının” sofralarında ağırlanmak, farklı yaşam şekillerine dâhil olmak, kendini hayatı boyunca bir daha yaşayamayacağı bir anın içerisinde bulmak bir öğrenciye sunulacak en büyük nimetlerden bir tanesi.

Bu imkana Erasmus hibesi ile sahip olan biri olarak bu sistemin ve bursların ne kadar önemli olduğunun farklındayım.

Şimdi ise Erasmus “herkesin” elde edebileceği bir hak olmaktan çıkıp bir ayrıcalık olma yolunda hızla ilerliyor ve bunu durdurmak bizlerin elinde!

Avrupa Bütçe Komisyonu sözcüsünün yakın zamanda yaptığı açıklama, öğrencileri bu deneyimi yaşamaktan alıkoymaya yönelik. Bu yıl içinde öğrenci giderlerinin %70’ini karşılayan komisyon, kalan %30’luk kısmın ödemesini yapmayan bazı ülkeler yüzünden aksayacağını söylüyor. Her ne kadar geçici çözüm için destek bulunmuş olsa da bu ancak kısa süreli bir çözüm. Bu durum sınırların ötesinde yaşanacak onca deneyime ve kültür ortaklığına engel koyuyor. Yaklaşık 5 yıldır gündemde olan bu kısıtlama düşüncesi şimdi düşünce olmaktan çıkıp gerçeğe dönüşüyor. Oysa Erasmus Öğrenci Değişim Programı yalnızca, giderlerini kendi karşılayabilecek öğrencilere değil, eşit bir sistemle eğitim gören tüm bireylere hitap etmeli.

Ben Erasmus deneyimini ve “başka bir dünya”yı tanıma şansını yakalamış biri olarak gelecek nesillerin bundan yoksun bırakılmasına engel olmak için Avrupa Birliği Komisyonu’na, özellikle de Erasmus’a bütçe ayırmak konusunda isteksiz olan ülkelere yönelik başlattığım kampanyada sizlerin gücüne inanıyor ve desteklerinizi bekliyorum.

Kampanyayı imzalayarak gelecek nesillere kültürel renklere açık bir gelecek sunmak sizin elinizde.

İmzalarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Spanish version

Italian version

Recent signatures

1. Reached 1,000 signatures

Supporters

@grizine

Oct 09, 2012

#Erasmus tehlikede! AB'nin finansal desteğini çekmesi var gündemde. Bunu durdurabilmek için bir imza: http://t.co/iWD3spJ0

GriZine
    6.59k followers

@itu1773

Oct 09, 2012

Erasmus'a seslenebilirsiniz... http://t.co/07z14QpO

İTÜ
    7.64k followers

Reasons for signing

• emre berksun ANKARA, ESTONIA
      • about 1 month ago

erasmus'a gitmekte olan bir öğrenciyim ve bu beni de etkiliyor.

• Fırat Rozkan KILIÇ ANTALYA, TURKEY
      • about 1 month ago

Erasmus'a aileme ekstra yük olmadan gidebilmek için

• Emrah Genç ANKARA, TURKEY

wtf?

• kubra demirel FRANCE
      • 11 months ago

this is a big chance for ALL of the students

• Seren Akbaş GEBZE, TURKEY
      • over 1 year ago

çünkü ayrımcalık yapılıyor.

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.