Ağaoğlu #Maslak1453: İstanbul uyan, kabusun gerçek oluyor!
  • Petitioned Ali Ağaoğlu

This petition was delivered to:

Ağaoğlu Holding
Ali Ağaoğlu

Ağaoğlu #Maslak1453: İstanbul uyan, kabusun gerçek oluyor!

1. Yeşilist Rehber
    2. Petition by

Yeşilist Rehber

Istanbul, Turkey

1.
  2.
November 2012

Victory

Fatih Ormanları’nın yanı başında 320.000 metrekarelik beton bir yapılaşmanın inşa edilecek olması, Türkiye’nin ilk yeşil rehberi olan bizi son derece tedirgin etmişti. Maslak 1453 Projesi’nin sahibi Ağaoğlu Holding’e yönelik olarak Change.org’da bir kampanya başlattık. Amacımız, Maslak 1453 Projesi’nin Fatih Ormanları’nın yanı başında yükselmesini ve halka ait olan ormanın özel mülk gibi kullanılmasını engellemekti. Bu durumdan rahatsız olan herkes kampanyayı hemen sahiplendi ve iki günde neredeyse 30.000 imza toplandı. Sonrasında Ali Ağaoğlu, katıldığı Siyaset Meydanı programında bir açıklama yapmak durumunda kaldı ve ormanda tek bir ağaç bile kesmediklerini söyledi. Bu açıklamaların hemen ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, “ormanın kullanım haklarının kendisinde olduğunu iddia eden” Ali Ağaoğlu’na bir açıklama yaparak böyle bir hakkın tahsis edilmediğini kamuoyuna duyurdu. Gazeteciler, Ağaoğlu’nun bu projeyi nasıl aldığını ve projeye kim tarafından, nasıl izin verildiğini sorgulamaya başladılar. 5 Kasım itibariyle "Fatih Ormanları'nın kullanım hakkı bizde" ibaresi Maslak 1453 internet sitesinden kaldırıldı. Dahası, Maslak 1453’ta ev sahibi olanların açık alan etkinlikleri için kullanması planlanan 'MyForest' orman projesi de internet sitesinden çıkartıldı. Tüketici Örgütleri Federasyonu, yanıltıcı reklam yayınladıkları gerekçesiyle Ağaoğlu Holding’e dava açtı. En son olarak ise USGBC’ye yapılan başvuru sonucunda internet sitesinden “Leed Gold Sertifika adayı” ibaresi de kaldırıldı. Bütün bunlar sadece bir hafta içinde kampanyanın yarattığı etki ile gerçekleşti ve bu sadece bir başlangıçtı. İlerleyen günlerde birbiri ardına oluşan gelişmelerin sonucunda Fatih Altaylı gazetedeki köşesinde Ağaoğlu Holding'in ormanı kullanma hakkını nasıl aldığını açıklayan bir yazı yazdı. Birkaç gün sonra, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, bugün HaberTürk televizyonunda canlı yayında yaptığı açıklama ile Ağaoğlu’nun ortağı olduğu AKC Petrol’ün Fatih Ormanları’nda mesire yeri işletme ruhsatını iptal ettiklerini duyurdu. Bu, Maslak 1453 Projesi’nin Fatih Ormanları’nı kullanamayacağı anlamına geliyor.

Biz İstanbullular, kendini buraya ait hissedenler ve bu şehri sevenler olarak, en başından beri hep bir ağızdan şehrimizin yeşil alanlarını tehdit eden projeler görmek istemediğimizi belirtiyoruz.  Yüzyılların kenti, yuvamız, gürültüsüne, karmaşasına rağmen sevdiğimiz şehrimiz bugün koskoca bir metropol olan İstanbul'un kendine has doğası, kültürü, değerleri, Boğaz'ı, yüzyılların izlerini taşıyan mahalleleridir, bu şehrin albenisi.

Sürdürülebilir olan; bir şehrin kültürünü, yapısını, doğasını bozmadan o şehrin insanları için yaşam alanları oluşturmaktır.  Ancak günümüz İstanbul'u her geçen gün yeşili daha da yok eden bir biçimde büyümekte ve kendine özgü kültüründen uzaklaşmaktadır. Maslak 1453 projesinin gerektirdiği altyapı, enerji ve ulaşım ihtiyacı ister istemez yanıbaşındaki ormanın yapısını değiştirecek ve biz İstanbulluların yeşil alanları azalacaktır.

Bizler nefes alabildiğimiz sayılı alandan biri olan Fatih Ormanı'nın yanı başında bitecek olan bu beton kütlesinden rahatsızız. Şehir bünyesindeki yeşil alanların giderek azalmasının, yarınlara çocuklarımıza yeşil alan bırakamayacak olmanın haklı endişesi içindeyiz. Nefes alabilecek doğal alanlar ararken, her geçen gün şehrin sosyo-kültürel yapısını zedelendiğini, yeşilin azaldığını görüyoruz.  Gittikçe büyüyen İstanbul'da giderek azalan yeşil alan aslında bizlerin doğaya olduğu kadar kendimize de saygı göstermediğimizin bir göstergesidir. Gelecek nesillere yaşanabilir bir İstanbul bırakmak için Maslak 1453 projesini istemiyoruz.

Yeşilist Ekibi

Recent signatures

1. Fatih Ormanları'ndan bir haber daha var! Villa inşaatına izin çıkmadı!

Campaigner, Turkey

Sarıyer Belediyesi, Fatih Ormanı içerisinde Bilgili Holding-Doğuş Holding ortaklığıyla yapılması planlanan 108 villa, 15 bin kişilik salon, mağazalar ve restoranları içeren Park Orman Tabiat Parkı projesine ruhsat vermeyeceğini açıkladı.

DHA'nın haberine göre, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "İddia edildiği gibi Fatih ve Kuzey Ormanları’ndaki yapılaşmalara imar izni ve ruhsatı vermedik. Vermeyeceğiz. Sivil Toplum Kuruluşları’nın ve halkın içinde olmadığı hiçbir girişimin parçası da olmadık. Olmayacağız" açıklamasında bulundu.

2. Ergem Şenyuva'nın IMC TV röportajı

Yeşil Bülten - 9 Kasım 2012

Gündemdeki sıcak gelişmelerin yanı sıra Türkiye'nin tek kapsamlı yeşil rehberi Yeşilist'in kurucusu Ergem Şenyuva ile hem yesilist.com hem de Ağaoğlu Maslak 1453 projesine karşı başlattıkları imza kampanyasıyla ilgili gerçekleştirdiğimiz sohbeti bulabilirsiniz.

3. Orman talanı devam ediyor! Park Orman da imara açıldı.

Orman talanı devam ediyor

Ege Turizm'e tahsis edilen 17 dönümlük Parkorman'ın imara açıldığı iddia ediliyor. Şişli Belediyesi Meclis Üyesi Dursun Çaltı, Serdar Bilgili'nin sahibi olduğu Ege Turizm şirketine tahsis edilen 17 dönümlük Parkorman arazisinin resmen imara açıldığını belirtti ve itiraz dilekçesini sundu. İstanbul'da orman talanı sürüyor.

4. Reklamcılar Derneği, Ağaoğlu'nu Rekabet Kurulu'na verdi

Reklamcılar Ağaoğlu'ndan şikayetçi!

Deniz ÇİÇEK / HABERTÜRK Orman ve Su İşleri Bakanlığı Maslak 1453 projesinin Fatih Ormanı ile ilgisi olmadığını ortaya çıkarırken, Reklamcılar Derneği, Ali Ağaoğlu'nun oynadığı reklamla vatandaşın yanıltılması nedeniyle Rekabet Kurulu'na şikâyette bulundu. Ali Ağaoğlu'na ait Maslak 1453 konut projesinin reklamında, projenin Fatih Ormanı'yla iç içe olduğu imajı çizilirken; Orman Bakanlığı, reklamların yanıltıcı olduğu nedeniyle tepki göstermişti.

5. Ağaoğlu ders oldu!

Ağaoğlu ders oldu!

Sibel HÜRTAŞ / Tülay ACAR - AHT Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Hata yaptık" diyen Ali Ağaoğlu'nun gerekli işlemleri yerine getirse dahi tekrar tabiat parkını işletemeyeceğini vurguladı. Eroğlu, "Talimat verdim, tabiat parklarını özel sektöre vermeyeceğiz, artık biz işleteceğiz" dedi Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, makamında Fatih Ormanı Tabiat Parkı'nın sözleşmesinin iptal edilmesine yönelik soruları yanıtladı.

6. Fatih Altaylı: Teşekkürler Veysel Bey

Teşekkürler Veysel Bey

javascript protected email address] ELEŞTİRMEYİ bildiğimiz gibi teşekkür etmeyi de bilmemiz gerekiyor.Başta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na.Ortadaki haksızlığı, usulsüzlüğü, uyanıklığı, rantçılığı, yetim hakkı yemeyi, milletin servetini talan etmeyi gördü ve gerekeni yaptı.Dün Habertürk'ün manşetinde Ali Ağaoğlu'nun yasaların etrafından dolanarak nasıl bir çıkar ve rant imkânı oluşturduğunu belgeledik.Sabahın erken saatlerinde bakanlıktan bir açıklama geldi."Sayın Altaylı, Bugünkü gazetenizin manşetten duyurduğu haber ile alakalı olarak; Yazınızda dile getirdiğiniz üzere Maslak 1453 Projesi, öncesi ve sonrasında orman sınırları içinde bulunmamaktadır.

7. TOKİ marifetiyle lüks konut yapmanın dar gelirlilere ne faydası var?

Petition Organizer

Gündemdeki bu proje ile ‘‘dar gelirlilerin konut sorununu kamu arazileri ve finansman olanaklarını da kullanarak çözmek‘‘ amacı ile kurulmuş olan TOKİ marifetiyle son dönemde birçok örneğini gördüğümüz şekilde, kamu arazileri ayrıcalıklı imar hakları tesis edilerek, lüks konut ve ticaret fonksiyonu ile yapılaşmaya açılmıştır. Hepimizin ortak mülkiyeti olan ve ancak kamu yararı gerekçesi ile şehircilik ilkeleri gözetilerek kullanılması gereken bu alanlarda ortaya çıkan rant, kimi sermaye gruplarının eline teslim edilmektedir.

Maslak 1453 Adı Altında Yapılanlar Kent Suçudur - Gerçek Gündem

Maslak 1453 Adı Altında Yapılanlar Kent Suçudur - ÖZGÜRCE... - Gerçek Gündem

8. Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu Toplantısı

Petition Organizer

Maslak Projesi ile ilgili olarak Bakan Eroğlu'na, "Orman deyince benim aklıma kralın şövalyesi gibi Fatih Ormanı’nda dolaşan inşaatçı gelmektedir. İstanbullular olarak hepimiz bu tanıtımı izlediğimizde terörize olmaktayız. Ali Ağaoğlu Fatih Ormanı’nın kendisine tahsis edildiğini söylemiş, Bakanlık reddetmiş, o da noter kağıdı ile bu tahsisi doğrulamış, medyaya düşen bu polemiğin sonunda gerçeğin ne olduğu anlaşılamamıştır. En yetkili ağız olarak sizden şunun cevabını istiyorum. Fatih Ormanı Ali Ağaoğlu’na tahsis edilmiş midir? 1453 Maslak Projesi’nde velev ki Ağaoğlu’nun dediği gibi orman kesilmemiş olsun, bu dev tesisin - ki şu anda İstanbul’da lüks konut projesine ihtiyaç yok- ekolojik etki değerlendirmesi yapılmış mıdır? Çevreye vereceği ekolojik zarar ölçülmüş müdür, bu çalışmayı talep ediyorum" dedi.

9. Fatih Ormanları'na Vatandaşın Girmesi Engellenemez

Petition Organizer

Ancak Yalçın, Ağaoğlu Holding'in bu alanı proje kapsamında vatandaşın kullanımına kapatma ihtimaline karşı konunun takipçisi olduklarını belirtti.
      Ayrıca Ali Ağaoğlu, "ormanda isteyen film çeker, isteyen piknik yapar" dese de reklam filmi çekimi çin izin alıp 750 lira ödemesi gerekiyordu

10. Ağaoğlu’nun atını ormandan kovacaklar!

Campaigner, Turkey

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, Ali Ağaoğlu’nun Maslak 1453 Projesi’nin Fatih Ormanları içinde olduğu ve orman kullanımını elinde tuttuğu yönünde algı oluşturmaya çalıştığını belirterek “Proje ile Fatih Ormanları arasında Parkorman bulunuyor. Ağaoğlu ayrıca mesire yerini işleten şirket ile ortaklığa giderek orman kullanım alanının kendisinde olduğu algısını yaratmaya çalışıyor”
      dediler.

Ağaoğlu'nun atını ormandan kovacaklar! | Focus Haber

Ağaoğlu'nun atını ormandan kovacaklar! - Maslak 1453 projesinde bir haber daha bomba çıktı

11. Ali Ağaoğlu etek giyer mi?

Campaigner, Turkey

Şu sıralar her kanalda Ali Ağaoğlu’nun reklamları dönüyor. Ağaoğlu’nun ‘bu değil, bu da değil...’ dediği reklamlar Maslak’a yapılacak yeni konut projesini anlatıyor. “Evinizin hemen yanında bir orman olsun istemez misiniz? İşte orman!” diyen Ağaoğlu’nun projesine karşı kampanya başlatıldı. Ağaoğlu’nun 320 bin ağacı keseceği iddia edildi. Ağaoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı karşılıklı açıklamalar yaptı. Tartışmanın geldiği son nokta ise Ağaoğlu’nun “3 ağaç kestiğimi kanıtlasınlar, Taksim’de etekle gezerim” iddiası oldu. Peki tüm bu tartışmalar nasıl başladı? İşte yanıtı...

12. Reached 40,000 signatures
    13. "Fatih Ormanları'nın kullanım hakkı bizde" internet sitesinden silindi

Eski yazı:
      Kuzeyden Fatih Ormanı'na komşudur ve kullanım haklarını elinde bulundurmaktadır. İlginç ve eşine az raslanır bir şekilde, hem büyük şehir özelliklerini, hem de sürdürülebilir kaynakları ve çevreye duyarlı yeşil bina sistemlerini bünyesinde barındıran ender bir yapıdır.

Yeni yazı:
      Kuzeyden Fatih Ormanı'na komşudur. İlginç ve eşine az raslanır bir şekilde, hem büyük şehir özelliklerini, hem de sürdürülebilir kaynakları ve çevreye duyarlı yeşil bina sistemlerini bünyesinde barındıran ender bir yapıdır.

14. “Ağaoğlu ile Bakanlık arasındaki asıl sorun ne”

Petition Organizer

Ali Ağaoğlu’nun Bakanlığa yanıt vermek için yayınladığı belgede AKC Petrol adlı şirketin 2009′da 4 yıllığına yapmış kira sözleşmesi olduğu görülüyor. AKC Petrol adlı şirketin ticaret sicil kaydına bakıldığında Ağaoğlu’nun sahibi olduğu anlaşılıyor. Kira sözleşmesinde bölgeye yapılacak yatırımlara göre kiralama süresinin uzatılacağının not olarak düşülmesi dikkat çekiyor. Sözleşmedeki bu madde “Ağaoğlu Maslak 1453 projesini 2009′da mı başlattı?” sorusunu akla getiriyor.

15. Reklamların durdurulması ve idari para cezası uygulanması için başvuruldu

Petition Organizer

Kamu otoritesinin tepkisine karşın, yasaya ve hukuka aykırı reklamla tüketicilerin yanıltılmaya ve aldatılmaya devam edildiğini savunan Engin, ''Kamu otoritesinin, konuya ilişkin tepki olarak basın açıklaması yapıp, kamuoyunu bilgilendirmesi yeterli değildir. Yapılan bu haksız ve hukuksuz kamuoyunu aldatan fırsatçı uygulamaya karşı, hukukun gereğini zaman geçirmeden yerine getirmesini tüketiciler olarak bekliyoruz'' ifadesini kullandı.

Reklam kuruluna ''Maslak 1453'' şikayeti

İSTANBUL Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, '' Maslak 1453'' adıyla yapılan konut projesiyle ilgili yayınlanan reklamların durdurulması ve idari para cezası uygulanması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'na başvurduklarını bildirdi.

16. İmza kampanyamız üzerine çıkan tartışmalara cevabımız

Yeşilist Rehber

Cevabımız

Biz İstanbullular, kendini buraya ait hissedenler ve bu şehri sevenler olarak, en başından beri hep bir ağızdan şehrimizin yeşil alanlarını tehdit eden projeler görmek istemediğimizi belirtiyoruz. Yüzyılların kenti, yuvamız, gürültüsüne, karmaşasına rağmen sevdiğimiz şehrimiz bugün koskoca bir metropol olan İstanbul'un kendine has doğası, kültürü, değerleri, Boğaz'ı, yüzyılların izlerini taşıyan mahalleleridir, bu şehrin albenisi.

17. Maslak 1453 reklamları tüketiciyi yanıltıyor!

Petition Organizer

Son günlerde bazı basın organlarında İstanbul Fatih Ormanı'nın Ağaoğlu Grubu'na konut projesi amaçlı tahsis edildiğine ilişkin haberlerin yer aldığını hatırlatan Bakanlık, "Söz konusu grup tarafından yapılacak olan inşaat projesi, Fatih Ormanı sınırları dışında yer almaktadır. Fatih Ormanı'ndan herhangi bir tahsis söz konusu değildir" dedi. Ayrıca projenin tanıtım filminin Bakanlığın sorumluluk alanında yer alan Fatih Ormanı sınırları içinde çekilmesine dair Orman Bakanlığı'ndan alınmış bir müsaade bulunmadığı belirtildi.

"O reklam tüketiciyi yanıltıyor"

Orman Bakanlığı son günlerde bir inşaat firmasının tartışmalara yol açan reklam filminin gerçekten Fatih Ormanı sınırları içinde çekilmesine ilişkin bir müsaade bulunmadığını bildirdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bir inşaat firmasının Fatih Ormanı içine inşaat yapacağı yönündeki tartışmalarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

18. Ağaoğlu sitesinde hala Fatih Ormanları'nın kullanım hakkı olduğu iddiası va

Ağaoğlu Maslak 1453 İstanbul | Genel Tanıtım

Ağaoğlu Maslak 1453 İstanbul || Kurumsal Web Sitesi

19. Bakanlık Ağaoğlu'nun Fatih Ormanları'nı kullanım hakkı olduğunu yalanladı!

Petition Organizer

"Söz konusu grup tarafından yapılacak inşaat projesi, Fatih Ormanı sınırları dışında yer almaktadır. Fatih Ormanı'ndan herhangi bir tahsis söz konusu değildir. Ayrıca projenin tanıtım filminin Bakanlığımız sorumluluk alanında yer alan Fatih Ormanı sınırları içinde çekilmesine dair Bakanlığımızdan alınmış bir müsaade de bulunmamaktadır.

Bakanlık'tan Ağaoğlu'na yanıt

İşadamı Ali Ağaoğlu'nun Maslak 1453 projesi ile ilgili kurumlardan farklı açıklamalar geliyor. Çevrecilerin proje alanında binlerce ağacın kesileceği yönündeki eleştirilerine 'Projemiz için 320 bin değil tek bir ağaç dahi kesilmemiştir" açıklaması yapan Ağaoğlu'na bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yanıt verdi. Bakanlık, kamuoyunda eleştirilere neden olan İstanbul Fatih Ormanı'nın bir konut projesine tahsis edildiği iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtti.

20. Reached 30,000 signatures
    21. Dubai’de yapılan tanıtımların ardından Körfez ülkelerinde de ilgi görmüştü.

Petition Organizer

İşadamı Ali Ağaoğlu'nun geliştirdiği ve proje üzerinden konut satışlarına başladığı İstanbul Maslak 1453 Projesi'ne karşı imza kampanyası başlatıldı.

22. imza verenlerin sayısı 24 saat içinde 12 bini geçti.

Petition Organizer

Kampanyayla iş makinelerinin Fatih Ormanları'ndan çekilmesi ve proje için Ağaoğlu Holding'e verilen iznin iptali talep ediliyor.

Supporters

Ahu Şentürk
    5.75k followers

@TuhafAmaGercek

Oct 31, 2012

Ağaoğlu #Maslak1453 projesi 320.000 m2'lik bir alana yapılacaktır.Proje için 320.000 ağacın kesileceği belirtilmektedir http://t.co/yG9IwM7Q

TUHAF AMA GERÇEK TAG
    229k followers

@Efla_tun

Oct 31, 2012

#Maslak1453 Tohumlar fidana fidanlar ağaca ağaçlar ormana ormanlar ağanınoğluna ...

Eflatun Official
    32.8k followers

@refikabirgul

Oct 30, 2012

“@Yesilist: @refikabirgul Fatih Ormanları'nın ortasında beton yığını istemiyoruz! #maslak1453 #sesver http://t.co/UwRtS5Nl””

Refika'nın Mutfağı
    12.1k followers

@baskomsernevzat

Oct 31, 2012

Ağaoğlu Maslak 1453: İstanbul uyan, kabusun gerçek oluyor! http://t.co/qkfCGJAO @change aracılığıyla

Ahmet Ümit
    67.5k followers

@eces

Oct 31, 2012

Ağaoğlu Maslak 1453: İstanbul uyan, kabusun gerçek oluyor! http://t.co/0JfSqoV7 via @change

♕ Ece S.
    3.5k followers

@halil_calik

Oct 31, 2012

Maslak 1453 için 320bin ağaç kesilsin diyorsanız siz bilirsiniz ama hayır diyorsanız lütfen imza kampanyasına katılın: http://t.co/PPLPnlWq

TOKYOPHONE
    4.35k followers

@cigdemerken

Oct 31, 2012

İmzanızla destek olun. Ağaoğlu Maslak 1453: Protesto! İstanbul uyan, kabusun gerçek oluyor! http://t.co/vUgfQfyq via @change

Kız Kafası
    10.5k followers

@haticekolcak

Oct 31, 2012

imza kampanyasının linkini soranlar için http://t.co/wvHCDVFq

Hatice Kolçak
    13.1k followers

@Yesilist

Oct 30, 2012

Bu değil Ağaoğlu bu değil! Fatih Ormanları'nı rahat bırak! Maslak 1453 projesini protesto ediyoruz #maslak1453 #sesver http://t.co/lhRFart6

Yeşilist
    3.28k followers

@elifcaglarmuslu

Oct 30, 2012

"Bu değil, bu hiç değil, bu çok sıkıcı..." DUR deyin lütfen! http://t.co/gaIAjAFS

Elif Çağlar Muslu
    5.71k followers

@MugeCerman

Oct 31, 2012

Ağaoğlu Holding 1453: Protesto! İstanbul uyan, kabusun gerçek oluyor! Bir imza da siz atın lütfen. http://t.co/oEjqT9Lj via @change

MugeCerman
    4.21k followers

Reasons for signing

• Semih Yılmaz Dülger BALıKESIR, TURKEY
      • almost 2 years ago

Ormanı az olan ülkemin, nefes alacak ortamları tümüyle yok edilmesin. Eğer yapıların etrafında yeşil alan istiyorlarsa, biraz çaba, biraz harcama ile kendileri yeşil alanlar yaratsınlar. Bizim olanla bize hava atmasınlar. Bu yapılanlar hem insanlık dışı, hem de bir başka hırsızlık biçimidir.

• DENIZ ASTAM AMSTERDAM, NETHERLANDS
      • almost 2 years ago

Cocuklarimiz dunyayi cehenneme ceviren cellatlarin kurbani oldugu icin ve katledilmis tum agaclar adina bu beton kirliligine karsiyim.

• eylül aygün ISTANBUL, TURKEY
      • almost 2 years ago

Istanbulun yok olmasini, cirkinlesmesini ve bir bina yiginina donusmesini istemiyorum

• busra asikhasanoglu AKçADAG, TURKEY
      • almost 2 years ago

İstanbul kadar hava kirliliginin oldugu bir yerde daha fazla ormana daha fazla agaca ihtiyacimiz var

• nevin tunçak TüRKIYE BURSA BURSA, TURKEY
      • almost 2 years ago

Doğa demek insan demek,doğayı yokederseniz insanlarhem fizyolojik hem de cinnetler ve pskolojik buhranlar içinde boğulur...

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.