دعم حقوق النساء والفتيات في المملكة العربية السعودية Letter Supporting the Rights of Women in the  Kingdom of Saudi ENGLISH/FRENCH/GERMAN/SPANISH
  • Petitioning أعضاء و عضوات مجلس الشورى الكرام

This petition will be delivered to:

أعضاء و عضوات مجلس الشورى الكرام
Dr. Amal Alshaman
Dr. Mona Mushait
Shura Council Member
Abubshait (Shura Council Member)

دعم حقوق النساء والفتيات في المملكة العربية السعودية Letter Supporting the Rights of Women in the Kingdom of Saudi ENGLISH/FRENCH/GERMAN/SPANISH

1. Petition by

Saudi Women Rights

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

تحية طيبة لجهودكم الكريمة بمجلس الشورى، و بمناسبة اليوم العالمي للمرأة الموافق للثامن من مارس نجدّد نحن الموقّعات أدناه دعوتنا لمجلسكم الموقّر بدعم النساء والفتيات في المملكة العربية السعودية في نيل حقوقهن كافة بلا تمييز و وضع مطالبهنّ محلّ عنايتكم و اهتمامكم، وندعو قيادة المملكة العربية السعودية الرشيدة لاتخاذ كافة الإجراءات و التدابير التشريعية والإجرائية اللازمة لحماية حقوق مواطنيها كافة وعلى الأخص النساء وذلك بإلغاء كافّة أشكال التمييز و أهمّها:

·        رفع الحظر عن قيادة السيارة لتمكين الراغبات من حقهن في التنقل و تدبير شؤونهن وتوفير وسائل نقل آمنة وغير مكلّفة لبقية النساء، و نعرب بهذه المناسبة عن أسفنا لقرار وزارة الداخلية السعودية باستمرار الحظر بالرغم من بساطة و شرعية هذا الحقّ

·        دعم آليات مكافحة العنف ضد النساء عبر توفير الموارد و الآليّات  الفعّالة للمعنفات و أطفالهن، و عبر إصدار قانون محكم للأحوال الشخصية يضمن حقوق النساء في الأسرة و قدرتهن على تقرير المصير و يحجّم من الظواهر السلبية كاللعان و العضل و الزواج المبكر و الطلاق التعسفي و السلطة المطلقة للرجل، و عبر حماية النساء من التمييز أو التحرّش في بيئات العمل و الفضاء العام

·        مراجعة الأنظمة و الممارسات التمييزية و أهمها تعديل نظام الجنسية لمنح المواطنة الحق في منح جنسيتها إلى زوجها وأولادها غير السعوديين و ضمان توفير الخدمات و الفرص نفسها للنساء –و في المرافق النسائية خصوصا-، و مساواة أنظمة التقاعد و تراخيص المهن الاحترافية و الحرّة و التسهيلات الاقتصادية بالمعمول به للمواطنين الرجال

·        ضمان تكافؤ الفرص لتعزيز وصول النساء للمناصب سواء في القطاع الخاص أو العام

·        السماح و الترخيص للجمعيات المدنية المعنية بتعزيز حقوق النساء و الفتيات و العمل على تأهيلهن و تمكينهن

إن دوركم الهامّ في دعم النساء و الفتيات في السعودية في سعيهن لنيل كافة حقوقهن الوطنية والمشروعة هو تعزيز لالتزام الحكومة السعودية بضمان حقوق الإنسان كما ورد في نظامها الأساسي للحكم و في تعهداتها الإقليمية و الدولية، كما أن تأجيل النظر في هذه القضايا المدنية والمجتمعية الضروريّة لملايين النساء لا تؤثر في الوضع الحالي فقط، بل تؤثر في مسيرة المملكة وحماية الجيل القادم من الفتيات وتطوير إمكاناتهن، إن إهمال ملف المرأة و عدم إعطاءها حقوقا مساوية في المواطنة والمشاركة في وطنها هو مدخل للإحباط و المعاناة الغير المبررة و إهدار لموارد و مكتسبات وطننا الغالي...

ENGLISH

Kind regards to your esteemed efforts in the Consultative Assembly. On the occasion of International Women's Day, held on the 8th of March, we the undersigned, renew our invitation to your dignified Assembly to support Saudi women so as they may receive their full rights without discrimination and to have their requests addressed under your sponsorship. We call upon the wise Leadership of the Kingdom of Saudi Arabia to take all necessary legislative and procedural actions to protect the rights of all citizens, in particular those of women, by overturning all forms of discrimination, most importantly:

• The Guardian authority over Saudi women which controls the obtainment of education, employment, the use of transportation, litigation, receiving of medical treatment, the holding of ID documents and issuance of passports, execution of private and governmental contracts, and being discharged from rehabilitation or detention institutions.

• Remove the ban of women driving in order to enable those who wish to do so, to practice their right of movement, and manage their affairs, and also the provision of safe and inexpensive transport for other women. On this occasion we express sorrow for the decision passed by the Saudi Ministry of Interior in upholding the ban despite the simplicity and legitimacy of such a right.

• Support mechanisms for eliminating violence against women by having in place the effective resources and mechanisms for victims of violence and their children, and by passing a strict personal status law that ensures the rights of women and their ability of self-determination, and controls negative practices such as expelling, confinement, early marriage, arbitrary divorce, and primary male power, and by protecting women from discrimination or harassment in the work environment and public sphere.

• Reconsider discriminatory regulations and practices, most importantly, amending the citizenship law to grant women the right to pass their citizenship to non-Saudi husbands and children, and ensure availability of the same services and opportunities for women, and in particular, women-specific facilities, and ensuring equality of retirement regulations, licenses of professional and freelance professions, and economic facilities.

• Ensure the provision of equal opportunities to guarantee access to jobs by women, whether in the private or public sector.

• Permit and license the competent civil societies to strengthen the rights of women and to seek their rehabilitation and empowerment.

Your critical role in supporting Saudi women through your efforts to obtain their national and lawful rights reinforces the commitment of the Saudi government toward ensuring human rights pursuant to its Constitution, and its regional and international commitments. Furthermore, postponing consideration of such significant civil and community issues for millions of women does not only compromise the status quo, it also affects the trajectory of the Saudi nation and protection of the new generation of women and the development of their potential. Neglecting women’s issues and the failure to grant them equal rights in citizenship and involvement in the nation is the gateway to frustration, and unjustified suffering, as well as a waste of resources and the gains of our precious country.

FRENCH

Nous vous remercions de votre travail honorable au sein de l’assemblée consultative. À l’occasion de la Journée internationale de la femme du 8 mars, nous les soussignées réitérons l’invitation adressée à cette respectable assemblée d’appuyer les femmes saoudites dans leur effort d’obtenir leurs droits sans discrimination et des solutions à leurs demandes sous votre parrainage. Nous sollicitons aux sages dirigeants du royaume de l’Arabie Saoudite de prendre toutes les mesures législatives et procédurales qui s’imposent pour protéger les droits de tous ses citoyens, particulièrement ceux des femmes, en rejetant toutes les formes de discrimination, notamment :

• L’autorité de tutelle sur les femmes saoudites qui contrôle l’accès à l’enseignement, à l’emploi, l’usage des transports, les litiges, le traitement médical, les actes d’identité et l’émission des passeports, l’exécutions de contrats privés ou gouvernementaux et la libération d’institutions de réhabilitation ou détention.

• Lever l’interdiction de conduire des véhicules imposée aux femmes afin de permettre, à celles qui le souhaitent, d’exercer leur droit de circuler et de gérer leurs affaires, mais aussi assurer le transport sûr et peu coûteux des autres femmes. À ce propos, nous regrettons la décision du ministre de l’intérieur saoudite de maintenir l’interdiction malgré le caractère simple et légitime dudit droit.

• Implémenter des mécanismes de soutien pour l’élimination de la violence contre les femmes en mettant en œuvre des ressources et modalités efficaces à l’appui des victimes de violences et de leurs enfants, en adoptant une loi stricte sur le statut de la personne qui garantisse les droits des femmes et leur capacité d’autodétermination et contrôle les pratiques négatives comme l’expulsion, la détention, le mariage précoce, le divorce arbitraire et le pouvoir primaire des hommes et en protégeant les femmes contre la discrimination ou le harcèlement au lieu de travail et dans l’espace publique.

• Réexaminer les règlements et pratiques discriminatoires, notamment en modifiant la loi de la citoyenneté pour accorder aux femmes le droit de transférer leur citoyenneté à leurs maris et enfants non-saoudites, garantir l’existence des mêmes services et chances pour les femmes, particulièrement des équipements dédiés aux femmes et garantir l’égalité des règlements visant la retraite, l’autorisation pour le travail ou les professions libérales et les équipements économiques.

• Garantir l’égalité des chances offrant l’accès des femmes au travail dans le secteur privé ou public.

• Autoriser les sociétés civiles compétentes à renforcer les droits des femmes, obtenir leur réhabilitation et élargir leurs pouvoirs.

L’appui essentiel que vous accordez aux efforts des femmes d’obtenir leurs droits nationaux et légitimes renforce l’engagement du gouvernement saoudite de garantir les droits de l’homme en conformité avec sa constitution et ses obligations régionales et internationales. En outre, remettre à plus tard l’examen de ces importants problèmes civils et communautaires affectant des millions de femmes ne fait que compromettre la situation actuelle et met en danger la nation saoudite, la protection de la nouvelle génération de femmes et le développement de leur potentiel. Négliger les problèmes des femmes et l’incapacité de leur accorder des droits égaux en matière de citoyenneté et de participation aux affaires de la nation ouvre la voie à la frustration, aux souffrances injustifiées, tout en constituant un véritable gaspillage des ressources de notre cher pays.

SPANISH

Cordiales saludos en vuestros apreciados esfuerzos en la Asamblea Consultiva. En ocasión del Día Internacional de la Mujer que se celebra el 8 de marzo, los suscritos renovamos nuestra invitación a vuestra Asamblea a apoyar a las mujeres sauditas de manera que gocen de todos sus derechos sin discriminación y para que sus peticiones sean escuchadas con vuestro apoyo. Exhortamos al sabio liderazgo del Reino de Arabia Saudita para que se tomen todas las necesarias medidas legislativas y de procesos para proteger los derechos de todos los ciudadanos, particularmente los de las mujeres, revocando toda forma de discriminación y muy particularmente:

• La autoridad de Tutela sobre las mujeres sauditas que controla el acceso de éstas a educación, empleo, uso de transporte, litigios, atención médica, tener documentos de identidad y expedición de pasaportes, ejecución de contratos privados y gubernamentales y a ser dadas de altas de instituciones de rehabilitación o detención.

• Eliminación de la prohibición de conducir que pesa sobre las mujeres para establecer que aquellas que deseen hacerlo, ejerzan su derecho de movilidad y gestionen sus asuntos y que también se disponga transporte seguro y asequible para las mujeres. En esta ocasión, expresamos nuestro dolor por la decisión aprobada por el Ministro del Interior Saudita que ratifica la prohibición a pesar de lo simple y legítimo de semejante derecho.

• El apoyo a mecanismos para eliminar la violencia en contra de las mujeres poniendo en vigor recursos y mecanismos efectivos para víctimas de violencia y para sus hijos y aprobando una ley estricta de estatus personal que asegure los derechos de la mujer y su habilidad de autodeterminación y que controle prácticas negativas tales como expulsión, confinamiento, matrimonios tempranos, divorcios arbitrarios y poder primario del varón y proteger a las mujeres de discriminación o acoso en el entorno laboral y la esfera pública.

• La reconsideración de regulaciones y prácticas discriminatorias, especialmente, enmendar la ley de ciudadanía para dar a las mujeres el derecho de pasar su ciudadanía a esposos e hijos no sauditas y asegurar la disponibilidad de servicios y oportunidades iguales para las mujeres y en particular, instalaciones específicamente para mujeres, asegurando así la igualdad de reglamentos de retiro, licencias para profesiones profesionales e independientes y facilidades económicas.

• Asegurar la disposición de igualdad de oportunidades para garantizar acceso de las mujeres a empleos, ya sea en el sector privado como en el público.

• Permitir y autorizar a las sociedades civiles competentes para que fortalezcan los derechos de las mujeres y para que busquen su rehabilitación y potenciación.

Vuestro papel vital en apoyo de las mujeres sauditas por medio de esfuerzos para obtener sus derechos nacionales y legales refuerza el compromiso del gobierno saudita para asegurar los derechos humanos según su Constitución y sus compromisos regionales e internacionales. Además, posponer la consideración de estos asuntos civiles y comunitarios tan significativos para millones de mujeres, no solamente pone en juego el estatus quo, si no que también afecta la trayectoria de la nación saudita y la protección de la nueva generación de mujeres en el desarrollo de su potencial. Descuidar los asuntos de las mujeres y no concederles igualdad de derechos en ciudadanía y participación en su nación, es dar paso a la frustración y a sufrimientos injustos al igual que al desperdicio de recursos y las ganancias de nuestra preciosa nación.

GERMAN

Vielen Dank für Ihre hochgeschätzte Arbeit in der Beratenden Versammlung. Anlässlich des Internationalen Frauentags am 8. März laden wir, die Unterzeichneten, Ihre ehrwürdige Versammlung erneut dazu ein, die saudischen Frauen zu unterstützen, damit sie ihre vollen Rechte erlangen, frei von Diskriminierung, und ihre Anliegen unter Ihrer Schirmherrschaft Gehör finden. Wir appellieren an die weise Führerschaft des Königreichs Saudi-Arabien, alle notwendigen rechtlichen Schritte zum Schutz der Bürgerrechte, insbesondere der Frauenrechte, zu unternehmen, und alle Formen der Diskriminierung abzuschaffen, vor allem:

• Abschaffung der Vormundschaft über saudische Frauen, die bestimmt, ob sie Bildung erlangen oder einen Beruf ausüben können, Verkehrsmittel nutzen dürfen, Gerichtsverfahren anstreben können oder medizinische Versorgung erhalten, Ausweise besitzen und Reisepässe ausgestellt bekommen, private und öffentliche Verträge unterzeichnen dürfen und aus Rehabilitationseinrichtungen oder Strafanstalten entlassen werden.

• Aufhebung des Fahrverbotes für Frauen, damit diejenigen, die dies wünschen, ihr Recht auf Bewegungsfreiheit ausüben und ihren Geschäften nachgehen können, sowie die Bereitstellung von sicheren und erschwinglichen Transportmitteln für die anderen Frauen.Bei dieser Gelegenheit möchten wir unser Bedauern über die Entscheidung des saudischen Innenministeriums ausdrücken, das Fahrverbot aufrechtzuerhalten, obwohl dieses Recht grundlegend und legitim ist.

• Förderung von Maßnahmen zur Abschaffung von Gewalt gegen Frauen durch Bereitstellung effektiver Mittel und Maßnahmen für Gewaltopfer und ihre Kinder und durch Verabschiedung eines strengen Personenstandsrechts zur Sicherstellung der Rechte und Selbstbestimmungsrechte der Frauen und zur Eindämmung von Unsitten wie Verstoßung, Einsperrung, Kinderheirat, willkürliche Scheidung, und die männliche Vormachtstellung, sowie durch den Schutz der Frauen vor Diskriminierung oder Belästigung am Arbeitsplatz und im öffentlichen Raum.

• Änderung diskriminierender Vorschriften und Praktiken, insbesondere eine Änderung des Staatsbürgerschaftsrechts, die es saudischen Frauen erlaubt, ihre Staatsbürgerschaft an nichtsaudische Ehemänner und Kinder weiterzugeben, sowie insbesondere frauenspezifische Einrichtungen und Gleichberechtigung bei Rentenregelungen, Zulassungen für gewerbliche und freiberufliche Tätigkeiten und wirtschaftliche Einrichtungen.

• Sicherstellung von Chancengleichheit, die Frauen den Zugang zu Arbeitsstellen im privaten und öffentlichen Sektor garantiert.

• Autorisierung und Zulassung der zuständigen bürgerlichen Initiativen zur Stärkung der Frauenrechte und ihrer Rehabilitation und Gleichstellung.

Ihre Unterstützung der saudischen Frauen bei der Erlangung ihrer staatlichen und gesetzlichen Rechte ist von entscheidender Bedeutung und untermauert den Einsatz der saudischen Regierung für die Einhaltung der Menschenrechte gemäß ihrer Verfassung sowie ihrer regionalen und internationalen Verpflichtungen.Hinzu kommt: Wenn die Lösung dieser gesellschaftlichen Probleme, die Millionen von Frauen betreffen, nicht jetzt auf den Weg gebracht wird, so gefährdet dies nicht nur die gegenwärtige Situation, sondern auch den zukünftigen Weg der saudischen Nation, den Schutz einer neuen Generation von Frauen und die Entwicklung ihrer Potentiale. Die Vernachlässigung von Frauenthemen und die Weigerung, Frauen als gleichberechtigten Staatsbürgern die Beteiligung am nationalen Dialog zu gewähren, führen zu Frustrationen und ungerechtfertigtem Leid sowie zur Verschwendung von Ressourcen und Vorteilen für unser kostbares Land.

To:
أعضاء و عضوات مجلس الشورى الكرام
Dr. Amal Alshaman, Shura Council Member
Dr. Mona Mushait, Shura Council Member
Abubshait (Shura Council Member), Shura Council Member
دعم حقوق النساء والفتيات في المملكة العربية السعودية

Sincerely,
[Your name]

Recent signatures

1. Reached 500 signatures

Supporters

Reasons for signing

• Abdulaziz Fahad RIYADH, SAUDI ARABIA
      • 26 days ago

I want the women of my country to be free & independent. Equality is the solution!

• Bader Alsharif MANAMA, BAHRAIN
      • 26 days ago

I think saudi women like any other women in the world, they deserve full rights, dignity & freedom. Male gaurdianship is backwarded system that caused many sever problems to majority is the saudi women

• Beverley Greeff CAPE TOWN, SOUTH AFRICA
      • about 1 month ago

I lived in Jeddah, KSA for 12 years and have some special friends who could do with the basic of right of being able to drive themselves to work and not have to pay up to 3 different taxis a day because she has to go to work and her two children have to go to different schools.

• Mahi Yousuf JEDDAH, SAUDI ARABIA
      • about 1 month ago

It's impractical for ladies to have such a hard time trying to get their own matters done.

• Lesley Spellacy JEDDAH, SAUDI ARABIA
      • about 1 month ago

Because I'm a woman here who has struggled due to lack of rights for women in Saudi Arabia. I am divorced. I can afford a car, but I can't drive it. I can afford a car, but I can't afford a driver. I have to send my son to school in a taxi because the school bus is full. I have to get into a taxi with a complete stranger every time I want to go somewhere. I can not where a seatbelt because most of them are't functioning. When the workforce is opening up for women, why do we have to struggle to get to work when no family driver is available? Why do I have to send my son to school in a taxi?

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.